Теми статей
Обрати теми

Новини та події

ЄСВ-звіт: нова форма і порядок заповнення

Про нову звітність з єдиного соціального внеску говорили давно. І ось Мінфін своїм наказом від 15.05.2018 р. № 511 виклав в новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Перше запитання, яке виникає у бухгалтерів, — коли звітувати за новою формою? Відразу поспішаємо заспокоїти! Два місяці бухгалтери можуть спати спокійно і здавати Звіт з ЄСВ за старою формою, дотримуючись старих правил. Так, п. 3 наказу № 511 встановлено, що наказ набуває чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його офіційного оприлюднення. Його оприлюднення відбулося 06.07.2018 р. в журналі «Офіційний вісник України». А це означає, що наказ № 511 набере чинності з 01.08.2018 р. Виходить, що ЄСВ-звіт за новою формою уперше подавати будемо починаючи із звітності за серпень, граничний строк подання якого закінчуватиметься 20 вересня 2018 року.

Таким чином, звітність з ЄСВ за червень (граничний строк подання 20.07.2018 р.) і липень (граничний строк подання 20.08.2018 р.) 2018 року подаємо за старою формою.

Друге запитаннящо нового приніс новий ЄСВ-звіт? Роботодавець повинен звернути увагу на такі основні моменти при заповненні Звіту «по-новому».

1. Таблиця 1 розширилася новими рядками (3.2.1, 3.3.1, 3.4.1). У них буде інформація про те, скільки б нарахував роботодавець ЄСВ за ставкою 22 %, якби не застосовував «інвалідні» ставки (8,41, 5,3 і 5,5 %).

2. Істотно змінилася таблиця 5 ЄСВ-звіту.

По-перше, в око відразу ж впадає нова назва — «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби». Раніше згадки про проходження військової служби не було.

По-друге, збільшилася кількість граф. Додалося 6 нових: «12. Професійна назва роботи»; «13. Код ЗКППТР»; «14. Код класифікатора професій»; «15. Посада»; «16. Документ-підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду»; «19. Військове звання».

По-третє, з’явилися нові категорії осіб: «7 — особи з числа військовослужбовців, особи рядового і начальницького складу, які отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами»; «8 — особи з числа військовослужбовців, особи рядового і начальницького складу».

Що означають ці зміни? Передусім тепер у ній зазначатимуть дату початку і закінчення проходження військової служби (графа 11), а також військове звання (графа 19).

Крім того, поява нових граф 12, 13, 14, 15, 16 говорить про те, що «вгорі» вирішили серйозно взятися за виконання своєї обіцянки позбавитися від трудових книжок. Тепер в таблиці 5 зазначатимуть найменування посади, на яку прийнятий працівник. Також у ній буде відображена інформація про переведення працівника з однієї посади (роботи) на іншу в одного й того ж роботодавця. Зазначати її слід так само, як і про прийняття на роботу. Раніше факт переведення в ЄСВ-звіті взагалі не фігурував.

3. Таблиця 6 практично залишилася в колишньому вигляді. Порядок її заповнення також. Одне з нововведень — з’явився новий код категорії типу нарахування 14. Його використовують для дотягування до мінімального страхового внеску за минулі періоди у зв’язку зі здійсненням перерахунку при звільненні працівника за попередні періоди, пов’язані з уточненням днів використаної заздалегідь відпустки (у зв’язку із сторнуванням). Крім того, період догляду за хворою дитиною за довідкою відображатимуть у графі 14 «Кількість днів календарних без збереження заробітної плати».

Що ж, змін багато. Ми тримаємо це питання під контролем і пізніше обов’язково повернемося до нього детальніше.

Доглядальники хворих дітей підлягатимуть пенсійному страхуванню

ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми».

До кола застрахованих осіб включено осіб, які підлягають пенсійному страхуванню та за яких сплачується ЄСВ, також одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за тяжко хворою дитиною (наприклад, такі, як: онкологічне захворювання, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) тощо).

Зазначений період догляду відтепер зараховуватиметься до страхового стажу, що дає право на пенсійне забезпечення та на щорічну основну відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі