Теми статей
Обрати теми

Визначаємо розмір надбавки за престижність педагогічної праці вихователям ДНЗ

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
В якому розмірі встановлюється надбавка за престижність педагогічної праці вихователям дошкільних навчальних закладів у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 11.01.2018 р. № 23, яка набрала чинності з 1 січня 2018 року.
Чи залежить розмір надбавки від рівня кваліфікації, педагогічного стажу, результатів роботи працівника?

Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 11.01.2018 р. № 23 (далі — постанова № 23) внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373), якими граничний розмір надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування, тобто усім педагогічним працівникам, збільшено з 20 % до 30 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Обмежено мінімальний розмір надбавки всім педагогічним працівникам величиною не менше 5 %.

Постановою № 23 не передбачено диференціації керівником закладу розміру надбавки залежно від кваліфікаційної категорії працівника, стажу педагогічної роботи, типу навчального закладу, додатково виконуваних робіт тощо. Постанова № 373, з урахуванням змін, внесених постановою № 23, не містить також норм про надання права керівникові встановлювати надбавку відповідно до особистого внеску працівника у загальні результати роботи закладу.

Відповідно до зазначених постанов право на встановлення з 1 січня 2018 року надбавки в граничному розмірі 30 % мають керівники закладів загальної середньої освіти, заступники керівників, посади яких віднесено до педагогічних працівників, вчителі, а також викладачі закладів професійної (професійно-технічної) і вищої освіти, які викладають предмети згідно з Державним стандартом загальної середньої освіти.

Розмір надбавки не може бути менше 20 %, оскільки такий її розмір має встановлюватися згідно з п.п. 6.3.20 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, зареєстрованої в Міністерстві соціальної політики України 15.12.2016 р. за № 31 (далі — Галузева угода), яким Сторони Угоди рекомендують керівникам закладів освіти встановлювати її в максимальному розмірі.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII положення Галузевої угоди діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Згідно з п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

На підставі цих пунктів Галузевої угоди надбавка в розмірі 20 % має виплачуватися з 1 січня 2018 року педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої, післядипломної освіти, методичних установ тощо, а в розмірі від 20 % до 30 % включно, — з 1 вересня 2018 року.

Відповідно до п.п. «в» п. 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та п.п. 5 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 залежно від особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці здійснюється преміювання працівників.

Згідно з п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 28.12.2016 р. № 1037 керівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери зобов’язано забезпечити диференціацію заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом установлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі