Теми статей
Обрати теми

У декретному листі збіглися 126-й день декретної відпустки і дата графи «Стати до роботи»: що робити?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця надала лікарняний лист по вагітності та пологах, згідно з яким відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами розпочалася з 14.05.2018 р. У графі «Звільнення від роботи» одним рядком записали, з якої дати працівниця звільнена від роботи (з 14.05.2018 р.) із зазначенням, до якого числа включно триватиме така відпустка, — сто двадцять шість днів. У графі «Стати до роботи» так само значиться 126-й день декретної відпустки — шістнадцяте вересня 2018 року.
Чи можна приймати для оплати такий лікарняний? Чи потрібно змінити дату закінчення відпустки (126-й день — шістнадцяте вересня 2018 року) в графі «Стати до роботи» і написати нову, тобто 127-й день, а саме сімнадцяте вересня 2018 року. Жіноча консультація відмовляє в такому виправленні, стверджуючи, що лікарняний оформлений правильно!

Запитання досить цікаве. І дуже поширене у «декретній» практиці. Лікарняний лист по вагітності та пологах і справді нерідко закривають 126-м днем відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Цей же день (дату) ставлять в графу «Стати до роботи». Зрозуміло, що здорова логіка підказує — це помилка, напевно такий лікарняний лист оформлений неправильно. Адже жінка не може в один і той же день бути і в «декреті», і виходити на роботу. Плюс до усього — 126-й день декретної відпустки має бути «оплачений» коштами ФСС. Про яку роботу цього ж дня може йтися?

Ну і це ще не все. Реальність така: існує другий варіант виписки «декретного» лікарняного. І він теж активно використовується нашими лікарями: лікарняний закривають 126-м днем, а до графи «Стати до роботи» ставлять 127-й день. Звісно, з точки зору здорового глузду — цей варіант здається правильним. Але, є — але… Давайте розбиратися, що до чого.

Скажімо так: керуватися логікою, якщо мова заходить про «рідну» нормативку, не завжди є можливим. Занадто часто вона підводить бухгалтерів. Тому давайте відкриємо нормативні документи і подивимося, що вони нам говорять із цього приводу.

1. На підставі медичного висновку жінкам надається допомога по вагітності та пологах на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 днів (140 — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів) (ст. 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV).

2. Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем нагляду за вагітною з 30 тижня вагітності одночасно на 126 календарних днів (п.п. 6.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455).

3. При виписці листка непрацездатності по вагітності та пологах у його графах:

«Діагноз первинний» позначається строк вагітності на момент звернення;

«Діагноз заключний» — орієнтовний строк пологів;

«Причина непрацездатності:» — «8» — «вагітність та пологи»;

«Режим:» — «амбулаторний і стаціонарний»;

«Звільнення від роботи» — одним рядком записується сумарна тривалість відпустки (126 днів) з відміткою дати відкриття лікарняного листа;

«Стати до роботи» — дата закінчення відпустки.

Це зазначено в п. 9 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП і ФНВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

У принципі, виходить так, що варіант виписки лікарняного декретного листа, зазначений у запитанні, — правильний. Тобто дата в графі «Стати до роботи» і дата закінчення відпустки мають бути ідентичними, а період декрету записується в один рядок — відразу на 126 календарних днів.

Але не поспішатимемо з висновками.

Як відзначає Фонд соціального страхування на своєму сайті (www.fssu.gov.ua):

«Дата, зазначена в графі «Стати до роботи» як закінчення відпустки, не є датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення строку 126 календарних днів, тому застрахована особа, яка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, повинна приступити до роботи тільки наступного дня».

Крім того, на цьому сайті відзначено, що за результатами домовленостей між фахівцями з питань експертизи тимчасової непрацездатності органів охорони здоров’я держадміністрацій і установ охорони здоров’я областей лікарями в листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами по-різному заповнюється графа «Стати до роботи»:

зазначається останній день відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

чи день, коли застрахована особа повинна стати до роботи.

При цьому в окремих регіонах з метою запобігання непорозумінь між застрахованою особою і страхувальником при оформленні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та призначення допомоги лікарями в графі «Примітка» бланка листка непрацездатності зазначається дата, коли жінка повинна вийти на роботу (див. вертикальну графу з правого боку лицьової частини бланка).

Висновок:

Зазначення в графі «Стати до роботи» лікарняного листа 126-го дня декретної відпустки (дати закінчення відпустки) або 127-го дня (що настає за 126-м) не є помилкою.

Це означає, що повертати для виправлення декретні листи до установ охорони здоров’я не вимагається ні в першому, ні в другому варіанті їх виписки. Кожен з них підлягає оплаті у звичайному порядку.

Додамо, що незалежно від того, який день був зазначений у графі «Стати до роботи» — 126-й або 127-й, жінка приступає до роботи (оформляє відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, або щорічну відпустку, або соціальну відпустку на дітей тощо) на 127-й день з дня відкриття декретного лікарняного.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі