Теми статей
Обрати теми

Учитель початкових класів → викладач профліцею: чи зберігається кваліфікаційна категорія та педзвання

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи зберігається вища кваліфікаційна категорія та педагогічне звання «Старший учитель» педпрацівникові, присвоєні за посадою вчителя початкових класів загальноосвітнього навчального закладу, при переході його на посаду викладача професійного ліцею?

Відповідно до п. 3.27 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), за педпрацівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації.

При цьому у листі МОН від 17.04.2015 р. № 2/1-13-743-15 виписано, що норма щодо збереження кваліфікаційної категорії, встановлена п. 3.27 Типового положення № 930, може застосовуватися при переході працівника з однієї педагогічної посади на іншу за наявності у нього освіти, яка дає право на зайняття цієї посади, та за умови встановлення еквівалентних тарифних розрядів.

Однак у Типовому положенні № 930, що зареєстроване у Міністерстві юстиції України, таких застережень немає.

Увага! Педпрацівнику, який переходить з посади вчителя початкових класів загальноосвітнього навчального закладу на посаду викладача професійного ліцею, має бути збережено до наступної атестації вищу кваліфікаційну категорію та педагогічне звання «Старший учитель», присвоєні йому раніше за посадою вчителя.

Атестація може бути черговою або позачерговою. Чергова атестація здійснюється один раз на п’ять років (п. 1.7 Типового положення № 930). Позачергова атестація проводиться за заявою працівника з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) або за поданням керівника, педагогічної ради навчального закладу з метою присвоєння працівнику кваліфікаційної категорії, педагогічного звання та у разі зниження ним рівня професійної діяльності. Також установлено, що позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії може проводитися не раніш як через два роки після присвоєння попередньої (п. 1.9 Типового положення № 930).

Тому наступну чергову атестацію викладач, якому збережено вищу кваліфікаційну категорію, має пройти протягом п’ятирічного терміну, починаючи від попередньої атестації за посадою вчителя початкових класів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі