Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-звіт: виключаємо зарплату → включаємо декретні за минулий період

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів ПФУ
Працівниці за весь січень 2018 року було нараховано заробітну плату та відображено в ЄСВ-звіті за цей місяць. У лютому (після подання Звіту) працівниця принесла лікарняний по вагітності та пологах, відкритий 15.01.2018 р. Як відобразити в ЄСВ-звіті суми зайво нарахованої зарплати і декретної допомоги за минулий період?

Ситуація, описана в запитанні, трапляється на практиці. Працівниці нараховують зарплату за повний місяць, а згодом вона надає лікарняний по вагітності та пологах за минулий період. Які дії роботодавця?

Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування. Це випливає з п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5. Що стосується нарахувань за час відпусток і тимчасової непрацездатності, на відміну від порядку їхньої фактичної виплати, їх суми розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки, лікарняного у відповідному місяці.

Тому в місяці, в якому працівниця надала листок непрацездатності, необхідно провести перерахунок і виключити суму надміру нарахованої заробітної плати з персоніфікованих даних за місяць, в якому вона була нарахована.

Тобто потрібно відсторнувати суму зарплати за січень, а на її місце нарахувати суму допомоги по вагітності та пологах за січень. Разом з цим слід нарахувати декретні за всі останні місяці декретної відпустки. Це треба зробити у поточному місяці — лютому.

При цьому пам’ятайте: сплата єдиного внеску за осіб, які отримують допомогу по вагітності та пологах, здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, в якому були здійснені нарахування.

В ЄСВ-звіті сторнування зарплати і нарахування декретної допомоги теж відбуватимуться за лютий. Подивимось, яким чином.

Суми виплат, нараховані за дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, відображаються в таблиці 6 у окремих рядках з кодами категорій застрахованої особи, визначеними у додатку 2 до цього Порядку, у полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на такий місяць. На цьому наголошує п. 9 розд. ІV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

Тому відображення в таблиці 6 ЄСВ-звіту сум декретної допомоги здійснюється з розбивкою за місяцями, на які припадає декретна відпустка. Тобто суму допомоги вказуємо в стількох рядках, на скільки місяців припадає така відпустка.

Як заповнити окремі графи в рядку з інформацією про допомогу по вагітності та пологах, див. у таблиці.

Порядок заповнення окремих граф таблиці 6 ЄСВ-звіту по рядках з декретною допомогою

Графа таблиці 6

Порядок заповнення

Графа 9

Зазначаємо код з додатка 2 до Порядку № 435:

«42» — працівниці, які не є особами з інвалідністю;

«43» — працівниці з інвалідністю;

«44» — працівниці всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС;

«45» — працівниці з інвалідністю в громадських організаціях інвалідів

Графа 11

Зазначаємо місяць, за який нараховано допомогу по вагітності та пологах

Графа 15

У кожному рядку ставиться кількість днів перебування працівниці в трудових відносинах з роботодавцем.

Значення цієї графи має збігатися з кількістю календарних днів у місяці, за який заповнюється рядок.

За допомогою по вагітності та пологах, нарахованою за минулий місяць (січень), цю графу не заповнюємо — у цьому місяці, крім допомоги по вагітності та пологах, працівниці нарахована зарплата, графу 15 має було заповнено за рядком із зарплатою у ЄСВ-звіті за січень (п. 9 розд. IV Порядку № 435).

У рядках, де вказуємо декретну допомогу за поточний (лютий) і майбутні місяці декретної відпустки, у графі 15 ставимо кількість календарних днів, що збігається з кількістю днів у місяці, на який припадає допомога

Графа 16

Проставляємо календарні дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, які припадають на кожен місяць перебування працівниці в такій відпустці

Графа 17

Зазначаємо суму допомоги за кожен місяць

Графа 18

Зазначаємо суму допомоги, яка відображена у графі 17, з урахуванням застосування максимальної величини

Графа 21

Зазначаємо суму ЄСВ окремо за кожним місяцем нарахування допомоги

Тепер поговоримо про відображення у таблиці 6 надмірно нарахованої заробітної плати, точніше, відображення її сторнування.

У цьому випадку йдеться не про помилки бухгалтера, а про обставини, що з’ясувалися пізніше та потребують внесення поправок у суму зарплати працівника за січень 2017 року. Тому допускається внесення від’ємних значень у таблицю 6 ЄСВ-звіту.

Згідно з п. 9 розд. ІV Порядку № 435 внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) допускається лише у разі відображення:

1) сум перерахунків заробітку (доходу), що пов’язані з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, і допомоги по вагітності та пологах, нарахованих у попередніх періодах;

2) сторнованих сум відпускних, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах.

Отже, в лютому 2018 року бухгалтер повинен відкоригувати заробітну плату за січень 2018 року. Для цього у таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за лютий 2018 року треба сформувати рядок в якому:

— у графі 9 «код КЗО» зазначаємо «1»;

— у графі 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування» зазначаємо січень 2018 року;

— у графі 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати / доходу (усього з початку звітного місяця)» — суму заробітної плати, яку треба сторнувати, із знаком «мінус»;

— у графі 18 «Сума нарахованої заробітної плати / доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» — суму заробітної плати, яку треба сторнувати, із знаком «мінус»;

— у графі 21 «Сума нарахованого єдиного внеску за звітний місяць (на заробітну плату / дохід)» — суму єдиного внеску із знаком «мінус».

Йдемо далі. Окрім сум допомоги по вагітності та пологах, у ЄСВ-звіті потрібно відображати інформацію про дату початку (та дату закінчення) відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Цього у нашому випадку не було зроблено. Тож цю інформацію треба відобразити в таблиці 5.

З огляду на те, що в таблиці 5 Звіту за січень інформація про початок відпустки не зазначена, у лютому потрібно подати таблицю 5 ЄСВ-звіту за січень 2018 року з відміткою «додаткова». У таблиці 5 для працівниці заповнюємо рядок, в якому у графі 7 зазначаємо категорію особи «5» («особи, яким надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами»), у графі 11 — перший день декретної відпустки згідно з листком непрацездатності.

Приклад заповнення таблиці 5 ЄСВ-звіту за січень і таблиці 6 ЄСВ-звіту за лютий за умовами, наведеними у запитанні, покажемо на рис. 1 і 2.

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за січень 2018 року

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за лютий 2018 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі