Теми статей
Обрати теми

Новини та події

З Порядку № 1078 прибрали згадку про індексацію пенсій

Кабмін затвердив постанову від 28.02.2018 р. № 141 (далі — постанова № 141), якою вносяться зміни до Порядку проведення індексації, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Такі зміни відбулися через пенсійну реформу, а саме у зв’язку з ухваленням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 р. № 2148-VIII.

Так, у зміненій редакції Порядку № 1078, зокрема, зазначено, що індексація пенсій здійснюватиметься шляхом їх підвищення відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Крім того, щомісячні страхові виплати постраждалим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за постраждалим) і членам їх сімей індексуватимуться відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для працюючих пенсіонерів, а також фізичних осіб, які одночасно працюють і отримують суми відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, насамперед індексується заробітна плата. Нагадаємо, що зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Відзначимо, що внесені зміни до Порядку № 1078 на механізм індексації заробітної плати не вплинули.

Постанова КМУ № 141 набула чинності з 15 березня 2018 року.

Альтернативний спосіб повідомлення про розмір зарплати — «електронкою»

Мінсоцполітики в листі від 20.10.2017 р. № 262/0/101-17 виклало свою думку з приводу способу повідомлення працівника про суму зарплати.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 30 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) при кожній виплаті зарплати роботодавець повинен повідомити працівника про дані, що відносяться до періоду, за який здійснюється оплата праці, у тому числі: суму зарплати з розшифровкою за видами виплат, розміри і підстави відрахувань із зарплати, а також суму зарплати, що належить до виплати. Яким чином це зробити — у Законі не сказано.

Крім того, жодними нормативно-правовими актами не встановлено і чіткої форми (виду) повідомлення про розмір зарплати.

На практиці, як правило, при виплаті зарплати працівникові надають розрахунковий лист про суми, що належать до виплати працівникові, і відрахування з них. Водночас законодавством не передбачено заборони на надання працівникові інформації про розмір його зарплати на вказану ним електронну адресу в разі згоди працівника.

Додаткові виплати керівникам комунальних підприємств: думка Мінсоцполітики

Відразу відзначимо, що про оплату праці керівників комунального підприємств йдеться в постанові КМУ «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» від 19.05.99 р. № 859 (далі — постанова № 859).

Цією постановою передбачено такі виплати: посадовий оклад, премія за підсумками роботи, доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук, доплата за вчене звання старшого наукового співробітника, надбавка за стаж наукової діяльності, грошова допомога при виході на пенсію, матеріальна винагорода за ефективне управління держмайном.

При цьому Мінсоцполітики в листі від 04.09.2017 р. № 202/0/103-17 зазначає: постановою № 859 визначений вичерпний перелік виплат, які можуть здійснюватися керівникам підприємств, заснованих на комунальній власності.

Також, на думку Мінсоцполітики, будь-які інші види надбавок, доплат, премій, які визначені колективним договором, але не передбачені постановою № 859, керівникам комунальних підприємств не виплачуються. Згідно з цим підходом керівникам комунальних підприємств не належить виплата премій до професійних свят і святкових днів, оскільки для них постановою № 859 передбачена лише виплата премії за підсумками роботи.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі