Теми статей
Обрати теми

Строки & способи виплати аліментів

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
До нас в організацію поштою надійшла постанова виконавця щодо утримання «дитячих» аліментів із зарплати нашого працівника. Утримання треба здійснювати щомісячно у розмірі 1/4 від його доходу. Підкажіть, які строки передбачені для виплати аліментів? Якими способами можна здійснювати їх виплату: через касу, поштою або «перерахуванням» на банківську картку одержувача?

Оскільки в нашому випадку запитання стосується відрахувань із заробітної плати працівника на підставі виконавчого документа, то керуватися слід у першу чергу Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII (далі — Закон № 1404).

Утримання аліментів із зарплати здійснюється бухгалтерією роботодавця, де працює боржник (п. 1 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146, далі — Перелік № 146).

Так, якщо аліменти виплачуються за виконавчим документом, то відповідно до ч. 1 ст. 69 Закону № 1404 вони повинні відраховуватися роботодавцем із заробітної плати платника аліментів у строк, установлений для виплати заробітної плати. Тому відрахування аліментів провадиться один раз на місяць у строк, установлений для виплати зарплати. При виплаті авансу утримання не провадиться.

Якщо з якихось причин зарплата працівникові (платникові аліментів) була нарахована, але не виплачена, то роботодавець все одно зобов’язаний перерахувати (виплатити) суму утриманих аліментів у зазначений вище строк, або нарахувати суму аліментів у борг, з подальшим утриманням із зарплати у наступних місяцях.

Почати здійснювати утримання аліментів із заробітної плати працівника слід із того періоду (місяця), коли на підприємство (в організацію, установу) надійшла постанова виконавця.

Нагадаємо, що сума утримуваних аліментів обчислюється з суми зарплати, що залишилася після утримання податків (ч. 1 ст. 70 Закону № 1404). Тобто після утримання ПДФО і ВЗ.

Щодо способу виплати (відрахування) аліментів їх одержувачеві зазначимо таке: роботодавець не може самостійно його обирати. Яким чином здійснюватиметься виплата, повинно бути зазначено або в постанові про стягнення аліментів, або в заяві одержувача аліментів (наданій особисто). Якщо такої немає — радимо «обзавестися». Попросіть одержувача аліментів власноручно скласти і надати вам таку заяву.

Можливі три способи виплати аліментів:

1) через касу підприємства (організації, установи);

2) через поштове відділення зв’язку;

3) шляхом перерахування на рахунок одержувача, відкритий у банку.

Видача аліментів готівковими грошовими коштами з каси здійснюється за видатковим касовим ордером одержувачеві аліментів (чи довіреній особі), за пред’явленим ним паспортом або іншим документом, який його замінює. Касир, відповідно, повинен записати найменування цього документа, його номер, ким і коли він виданий.

Якщо одержувач аліментів не може з’явитися особисто в касу і видача грошей здійснюється за дорученням, оформленим в установленому порядку, то в тексті ордера після прізвища, імені і по батькові одержувача аліментів касир зазначає прізвище, ім’я і по батькові особи, довіреної особи. Доручення залишається у касира і додається до видаткового касового ордера.

У разі виплати аліментів через поштове відділення зв’язку витрати на доставку грошових переказів (утриманих аліментів) здійснюються за рахунок платника аліментів.

Про це згадується в п. 14 Переліку № 146. Тобто, окрім утриманих аліментів, із зарплати працівника треба утримати суму поштового переказу. У цьому випадку документом, що підтверджує факт переказу грошей, буде поштова квитанція.

Аліменти можуть бути перераховані на рахунок одержувача, відкритий ним спеціально для цих цілей або інший, вже наявний. Підтверджуючими документами перерахування грошей одержувачеві будуть платіжні доручення і виписки банку.

Зверніть увагу, що за рішенням суду аліменти можуть перераховуватися і на особовий рахунок дитини у відділенні Ощадбанку України (ч. 3 ст. 193 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III). Але про це вам повинно бути повідомлено додатково у виконавчих документах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі