Теми статей
Обрати теми

Підвищили оклад — чи зміниться «базовий» місяць

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
На підприємстві у вересні 2018 року були підвищені оклади працівникам. Чи впливає таке підвищення на індексацію заробітної плати? На який місяць орієнтуватися для розрахунку коефіцієнтів індексації?

Щоб без помилок проіндексувати зарплату, насамперед потрібно правильно визначити «базовий» місяць — свого роду точку відліку, від якої відштовхуються для обчислення коефіцієнтів індексації. Що із цього приводу говорить Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), — основний документ у порядку проведення індексації?

УВАГА!

У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з наступного місяця після місяця такого підвищення.

Це передбачено абз. 1 та 2 п. 5 Порядку № 1078.

Інакше кажучи, точкою відліку для обчислення ІСЦ з метою проведення індексації («базовим» місяцем) є місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Цього місяця значення ІСЦ набувають за 1 або 100 %, а приріст ІСЦ розраховують із місяця, що настає за «базовим». При цьому нарахування індексації проводиться в місяці, що настає за місяцем, в якому був офіційно опублікований індекс інфляції (пп. 3 та 4 ст. 4 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII, п. 11 Порядку № 1078).

Це означає, що місяць підвищення окладу (ставки) завжди є «базовим» місяцем із метою індексації зарплати. Проте коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ.

Приклад. Працівнику у вересні 2018 року підвищили посадовий оклад до 4500 грн. (до цей розмір окладу складав 4000 грн., останнє підвищення — у січні 2018 року). Інших доплат і надбавок немає.

Вересень 2018 року є місяцем підвищення посадового окладу, так званим «базовим» місяцем. Причому незалежно від суми підвищення окладу. Сам факт підвищення посадового окладу буде підставою для зміни старого «базового» місяця (січень 2018 року) на новий — вересень 2018 року. Обчислення ІСЦ для поточної індексації здійснюватимуть із жовтня 2018 року — місяця, який настає за місяцем підвищення окладу.

Право на індексацію зарплати для «базового» вересня 2018 року може настати тільки в грудні 2018 року і тільки за умови, що індекс інфляції за жовтень 2018 року, який впливає на грудневу індексацію, перевищить поріг індексації 103 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі