Теми статей
Обрати теми

Працівник-новачок: як вибрати «базовий» місяць

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці
Працівника прийняли на роботу з 1 листопада 2018 року. Як індексувати зарплату такого працівника в листопаді 2018 року, якщо:
— оклад за посадою, на яку був прийнятий працівник, востаннє підвищувався в січні 2018 року;
— оклад за посадою, на яку був прийнятий працівник, востаннє підвищувався в листопаді 2018 року;
— попередній працівник, який обіймав цю посаду, мав право на індексацію-різницю?

Кілька років тому при індексації зарплати новоприйнятих працівників орієнтувалися на місяць, що передує місяцю початку роботи, а розрахунок індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) проводили індивідуально для кожного працівника залежно від місяця прийняття його на роботу.

Зараз усе інакше.

Так, для новоприйнятого працівника використовуємо норми п. 102 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), а саме ІСЦ обчислюють з місяця, що настає за місяцем останнього підвищення окладу за його посадою. Тобто

УВАГА!

для працівників-«новачків» орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за посадою, яку займає працівник.

Так, за умовами наведеного запитання, якщо останнє підвищення окладу за посадою, на яку прийнятий працівник, було:

1) у січні 2018 року («базовий» місяць), то вже в листопаді 2018 року (місяці прийняття на роботу) такий працівник матиме право на індексацію зарплати (коефіцієнт індексації 4,0 %, сума поточної індексації для повністю відпрацьованого місяця — 73,64 грн.*);

*Див. таблицю з коефіцієнтами та сумами поточної індексації зарплати за листопад 2018 року в статті «Індексуємо зарплату за листопад 2018 року: коефіцієнти та суми поточної індексації» цього номера.

2) у листопаді 2018 року («базовий» місяць), то у листопаді 2018 року зарплату не індексують, а право на індексацію зарплати може настати тільки в лютому 2019 року, за умови, що ІСЦ за грудень 2018 року перевищить 103 %.

Що стосується суми індексації-різниці, яку отримував попередній працівник, то виплата її новоприйнятому працівникові «у спадок» ні Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію), ні Порядком № 1078 не передбачена. Тобто працівник-«новачок» матиме право тільки на поточну індексацію, а «базовим» для нього буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. Індексація-різниця може йому виплачуватися лише надалі, при підвищенні окладу, у разі, коли сума зарплатного підвищення не перекриє суму індексації, що складається в місяці підвищення окладу (див. також консультацію фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 21, с. 17).

Разом із тим нагадаємо, що згідно з абз. 12 п. 5 Порядку № 1078 працівникам підприємств і організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадять у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом про індексацію та положень Порядку № 1078. Тобто госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників, можуть установлюватися «покращуючі» особливості та умови проведення індексації зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі