Теми статей
Обрати теми

Переведення на іншу посаду: чи зміниться «базовий» місяць

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці
Чи зміниться «базовий» місяць при переведенні працівника на іншу посаду?

Для працівників, переведених на іншу посаду (роботу), передбачені особливі вимоги при індексації зарплати. Так, для працівників, зокрема, переведених в іншу організацію, на іншу роботу в тій же організації, обчислення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) для проведення індексації проводиться з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку обіймає працівник (п. 102 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, далі — Порядок № 1078). Тобто для них орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Зверніть увагу! Для переведених працівників Порядком № 1078 не передбачено збереження індексації-різниці, яку вони отримували на попередній роботі (посаді). Тобто якщо працівник до переведення мав право на індексацію-різницю (фіксовану індексацію), то після переведення він втрачає право на неї. Такий працівник матиме право тільки на поточну індексацію зарплати. А «базовим» для нього буде місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Водночас конкретне рішення з цього питання може прийматися підприємством самостійно в колективному договорі. Адже згідно з абз. 12 п. 5 Порядку № 1078 працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції здійснюють у порядку, встановленому в колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом про індексацію і положеннями Порядку № 1078. Тобто «покращуючі» особливості та умови проведення індексації зарплати можуть установлюватися госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників.

Приклад. Працівника підприємства з 01.11.2018 р. перевели з посади бухгалтера на посаду заступника головного бухгалтера. За посадою бухгалтера «базовим» місяцем був січень 2018 року, а за посадою заступника головного бухгалтера останнє підвищення окладу було в травні 2018 року.

Для переведеного працівника використовуємо п. 102 Порядку № 1078. Для нової посади, на яку перевели працівника, при індексації зарплати «базовим» місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за посадою заступника головного бухгалтера (за новою посадою). Тобто орієнтиром для нарахування поточної індексації буде травень 2018 року. Причому не має значення, яка сума індексації була за попередньою посадою. При переведенні жодних порівняльних розрахунків з метою визначення «долі» індексації (якщо це спеціально не обумовлено в колективному або іншому локальному документі про оплату праці) не проводимо.

Виходить, що в листопаді 2018 року для такого працівника право на індексацію зарплати ще не настало, оскільки приріст ІСЦ наростаючим підсумком не перевищив поріг індексації 103 % (1,000червень х 0,993липень х 1,000серпень х 1,019вересень х 100 = 101,2 % < 103 %).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі