Теми статей
Обрати теми

Працівниця вийшла на роботу після «декретних» відпусток: чи «пропаде» індексація-різниця

Болохова Тетяна, експерт з питань оплати праці
Чи втрачає право на індексацію-різницю, роз раховану при проведенні порівняльних розрахунків у місяці підвищення окладів, жінка, яка приступає до роботи після закінчення:
— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
— відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років?

Для працюючих жінок, які готуються або вже стали мамами, передбачені різні «трудові» пільги та гарантії, однією з яких є «декретна» відпустка. Зверніть увагу: трудовим законодавством не передбачена така назва. Так уже склалося на практиці, що під «декретною» відпусткою розуміють одразу декілька видів відпусток.

Отже, як правило, «декретними» відпустками називають (ст. 179 КЗпП):

• відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

• відпустку для догляду за дитиною до 3 років;

• відпустку для догляду за дитиною до 6 (у загальному випадку) років.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам на підставі медичного висновку. Її тривалість складає: 70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів) після пологів, починаючи з дня пологів.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на бажання жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така відпустка надається за заявою жінки або інших членів сім’ї повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

У деяких випадках відпустка для догляду за дитиною надається до досягнення нею 6-річного віку. Вона надається без збереження заробітної плати і тільки у разі наявності відповідної довідки про стан здоров’я дитини, згідно з якою дитина не може перебувати в дитячій установі та вимагає догляду тільки в домашніх умовах.

Як бачите, декретні відпустки відрізняються. І не завжди після закінчення однієї відпустки жінка оформляє інший вид відпустки. Наприклад, після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами вона може вийти на роботу.

Залежно від того, після якої декретної відпустки працівниця приступила до виконання своїх трудових обов’язків, індексація зарплати може мати свої особливості.

Так, наприклад, у п. 102 Порядку № 1078 є особлива «інструкція» з визначення «базового» місяця після виходу з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років. Для таких працівниць необхідно орієнтуватися на місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою. При цьому Порядком № 1078 не передбачено збереження індексації-різниці (фіксованої індексації), яку отримувала працівниця до виходу в таку відпустку (якщо немає спеціальних «покращуючих» індексаційних приписів у колдоговорі або іншому документі підприємства).

Про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами в п. 102 Порядку № 1078 нічого не сказано. Це означає, що для індексації зарплати працівниці, яка вийшла на роботу після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, використовуємо загальні норми Порядку № 1078. І якщо працівниця мала право на індексацію-різницю до виходу в таку відпустку, то після її закінчення це право не втрачається.

Приклад 1. Останнє підвищення посадових окладів на підприємстві було в січні 2018 року. З 9 липня по 11 листопада 2018 року жінка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. З 12 листопада 2018 року вона приступила до роботи. Крім цього, на момент виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами вона мала право на індексацію-різницю в розмірі 79,72 грн., який визначили в січні 2018 року під час порівняльних розрахунків при підвищенні окладів.

«Базовим» місяцем для такої працівниці буде січень 2018 року — місяць останнього підвищення окладу. Уперше право на поточну індексацію для такого «базового» місяця настало в листопаді 2018 року. Коефіцієнт поточної індексації 4,0 %, сума — 73,64 грн. (1841 грн. х 4 %)*.

* Коефіцієнти та суми поточної індексації в листопаді 2018 року див. в статті «Індексуємо зарплату за листопад 2018 року: коефіцієнти та суми поточної індексації» цього номера.

Крім того, працівниця має право ще й на індексацію-різницю в сумі 79,72 грн. Її повинні були виплачувати працівниці щомісяця починаючи із січня 2018 року за умови повністю відпрацьованого місяця на повній ставці.

Водночас оскільки працівниця в серпні — жовтні 2018 року не працювала (перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами), індексація їй не нараховувалася. У липні 2018 року суму індексації-різниці повинні були виплатити пропорційно відпрацьованим дням (початок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з 9 липня).

У листопаді 2018 року працівниця після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами приступила до роботи з 12-го числа. Виходить, у листопаді 2018 року сума індексації за повністю відпрацьований місяць склала 153,36 грн. (73,64поточна індексація + 79,72індексація-різниця).

Проте оскільки працівниця відпрацювала місяць не повністю, індексація їй виплачується пропорційно відпрацьованому часу. До нарахування в листопаді 2018 року буде така сума індексації:

153,36 грн. : 22 роб. дн. х 15 роб. дн. = 104,56 грн.,

де 22 — кількість робочих днів за графіком роботи в листопаді 2018 року;

15 — кількість відпрацьованих у листопаді днів.

Приклад 2. З 22 січня по 27 травня 2018 року жінка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а з 28 травня — у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У листопаді 2018 року жінка вирішила перервати відпустку для догляду за дитиною і з 15 листопада 2018 року приступила до роботи. Останнє підвищення посадових окладів за посадою, яку обіймає працівниця, було в січні 2018 року. Крім того, у цьому ж місяці під час порівняльних розрахунків для неї визначили індексацію-різницю в розмірі 79,72 грн.

Обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку обіймає працівниця (п. 102 Порядку № 1078). Тобто «базовим» місяцем для неї буде січень 2018 року — місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою. Право на поточну індексацію для такого «базового» місяця настало в листопаді 2018 року. Коефіцієнт поточної індексації 4,0 %, сума — 73,64 грн. (1841 грн. х 4 %).

А ось збереження індексації-різниці після виходу з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років Порядком № 1078 не передбачено. Не має «покращуючих» індексаційних приписів й у колдоговорі підприємства. Тому працівниці виплачуватимуть тільки поточну індексацію.

Оскільки працівниця відпрацювала місяць не повністю, індексація їй виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Визначимо суму індексації зарплати за листопад 2018 року:

73,64 грн. : 22 роб. дн. х 12 роб. дн. = 40,17 грн.,

де 22 — кількість робочих днів за графіком роботи в листопаді 2018 року;

12 — кількість відпрацьованих у листопаді днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі