Теми статей
Обрати теми

Класифікатор професій: розглядаємо актуальні запитання

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Після того, як роботодавців зобов’язали у Звіті з ЄСВ (таблиця 5) відображати інформацію про посади працівників, інтерес до порядку використання Класифікатора професій не згасає. Тому сьогодні ми розберемо деякі запитання, які найчастіше цікавлять як кадровиків, так і бухгалтерів.

Поєднання професій

Будівельному підприємству потрібно оформити на роботу монтажників широкого профілю. Які правила передбачені у Класифікаторі професій щодо утворення професійних назв робіт, що поєднують елементи двох (або більше) професій? Чи можна утворювати професійні назви робіт, що виписуються через дефіс?

Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) не містить рекомендацій щодо створення подвійних (таких, що виписуються через дефіс) професійних назв робіт (посад), крім тих, що вже внесені до КП. У основних положеннях до КП нема жодної згадки про можливість використання дефіса у професійних назвах робіт (посадах).

Згідно із Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (далі — ДКХП) (випуск 1, розділ 2) національна професійно-класифікаційна система України визначає перелік основних робіт, які властиві тій або іншій професії, забезпечує єдність у визначенні кваліфікаційних вимог щодо певних категорій, розрядів та професій та служить основою для розроблення робочих інструкцій працівникам, що закріплюють їх обов’язки, права та відповідальність.

Звертаємо увагу! Професії робітників, які застосовуються при виконанні: будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних робіт; будівництві метрополітенів, тунелів та підземних споруд спеціального призначення тощо, містяться у ДКХП (випуск 64, частина 2). Серед іншого, цей випуск містить кваліфікаційні характеристики професій:

• «Монтажник зовнішніх трубопроводів» (код КП 7136),

• «Монтажник устаткування підприємств хімічної та нафтової промисловості» (код КП 7233) тощо,.

Їх слід застосовувати на будівельному підприємстві.

Крім того, КП передбачає певний перелік інтегрованих (укрупнених) професійних назв робіт, наприклад, професійну назву роботи «Монтажник будівельний» (код КП 7514).

Беремо на роботу радника

Які уточнюючі слова можна використовувати при оформленні трудової книжки радника, до функцій якого віднесено розгляд правових та управлінських питань у діяльності акціонерного товариства?

У КП дійсно передбачено, серед іншого, професійну назву роботи «Радник» з кодом КП 2429 (підклас «Інші професіонали в галузі правознавства»).

На підставі базової професійної назви роботи «Радник» назва професії (посади) може бути розширена за допомогою уточнюючих слів (див. Додаток В до КП, примітка 2), які характеризують місце роботи, сферу діяльності, виконувані роботи, за умови дотримання лаконічності викладення.

Таким чином, за потребою користувача, уточнюючими словами до професії будуть: «з договірної роботи», «з проведення тендерних торгів», «з питань взаємодії зі ЗМІ» тощо.

У той же час не рекомендуємо застосовувати слова «з правових питань», оскільки цей напрям вже визначено у коді класифікаційного угруповання.

Отже, до трудової книжки працівників, наказів про прийняття на роботу, штатного розпису установи чи організації цілком правомірно можуть бути внесені професійні назви робіт (посад) із кодом КП 2429:

• «Радник з договірної роботи»;

• «Радник з проведення тендерних торгів»;

• «Радник з питань взаємодії зі ЗМІ» тощо.

Чи може фахівець бути головним?

Чи правомірно буде застосування у консалтинговій фірмі посади у вигляді «Головний фахівець по роботі з інтелектуальною власністю»?

У наведеному випадку неправильно сформована професійна назва роботи — «Головний фахівець…». Річ у тім, що похідне слово «головний» використовується, більшою мірою, щодо керівних посад, що містяться у розділі 1 КП «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)», а саме — щодо держслужбовців, науковців, керівників основних підрозділів у промисловості, бізнесі тощо. Тобто такі посади належать до керівних і не мають відношення до професійних назв робіт з розділу 3 КП «Фахівці».

Отже, якщо у випадку, наведеному в запитанні, «головний фахівець по роботі з інтелектуальною власністю» є керівником, то можна використовувати, наприклад, професійну назву роботи з розділу 1 — «Керівник установи (структурного підрозділу) з інтелектуальної власності» (код КП 1238).

Якщо ж такому працівнику притаманні функції професіонала, радимо звернути увагу на такі професійні назви робіт, як «Професіонал з інтелектуальної власності» (код КП 2419.2) та «Експерт з питань інтелектуальної власності» (код КП 2432.2), або використовувати уточнюючі слова «з інтелектуальної власності» для наявних посад, таких, як «Начальник відділу», «Радник» у вигляді «Начальник відділу з інтелектуальної власності» (код КП 1235), «Радник з інтелектуальної власності» (код КП 2490) залежно від конкретних завдань та обов’язків працівників, виду консалтингу тощо.

Як формувати професійні назви робіт із похідним словом «старший»?

У кадровому діловодстві промислового підприємства є потреба у застосуванні із додаванням похідного слова «старший» таких професійних назв робіт, як-от: табельник, комірник, майстер дільниці, товарознавець, менеджер з логістики, оператор копіювальних та розмножувальних машин. Крім того, такий самий підхід для нас потребує (із додаванням уточнюючих слів) посада «Фахівець по роботі з персоналом». Чи не будуть при цьому порушуватися вимоги Класифікатора професій?

Згідно з положеннями КП до низки професійних назв робіт із наведеного у запиті переліку, а саме: табельник (код КП 4190), комірник (код КП 9411) та оператор копіювальних та розмножувальних машин (код КП 4112), відповідно до вимог Додатку В (Примітка 1) до КП цілком можливе застосування похідного слова «старший». Таким чином, у штатному розписі підприємства можуть застосовуватися посади: «Старший табельник», «Старший оператор копіювальних та розмножувальних машин» та інші, з приведеними вище кодами КП.

У той же час не відповідає підходам КП застосування похідного слова «старший» до керівних посад, які містяться у розділі 1 КП. Цими посадами у запиті є майстер дільниці (код КП 1222.2) та менеджер з логістики (код КП 1475.4). Залежно від конкретних посадових обов’язків працівників керівного складу на виробництві та з логістики слід підібрати найменування посад із наявних у КП, наприклад: «Начальник дільниці» (код КП 1222.2), «Начальник відділу логістики» (КП 1235) тощо.

Щодо застосування у кадровій діяльності підприємства професійної назви роботи у вигляді «Старший фахівець по роботі з персоналом», то це не відповідає підходам КП. Зауважимо, що відповідно до положень Додатку В до КП (Примітка 2) назви професій можуть бути розширені за потребою користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у КП чи у відповідних законодавчо-правових актах.

Звертаємо увагу на наявність у КП профільної професійної назви роботи з кадрового забезпечення, а саме — «Організатор з персоналу» із кодом КП 3423 (угруповання КП «Агенти із зайнятості й трудових контрактів»), яку й радимо застосовувати для посади працівника по роботі з персоналом. При цьому також не доречно буде застосування до цього «організатора» похідного слова «старший», а службову підпорядкованість у кадровому підрозділі підприємства слід регулювати категоріюванням посад працівників по роботі з персоналом, а також відповідними положеннями їхніх конкретних посадових інструкцій або призначенням на більш високу посаду, наприклад, «Заступник начальника відділу кадрів» (код КП 1232).

Головний лікар медзакладу

При формуванні штатного розпису нашого медичного закладу виявилось, що у Класифікаторі професій відсутня посада головного лікаря медичного закладу. Але ж це ключова посада керівника у медичній сфері. Чи можемо ми внести посаду головного лікаря у штатний розпис установи? Якщо так, то на якому нормативному підґрунті?

Дійсно, КП не містить професійну назву роботи у вигляді «Головний лікар». У той же час у КП наявна професійна назва роботи у вигляді «Керівник підприємства (установи, організації) охорони здоров’я (генеральний директор, директор, головний лікар та ін.)» із кодом КП 1210.1.

Наведена професійна назва роботи у такому вигляді на практиці не застосовується. Натомість, потребує визначення конкретної посади керівника установи або організації охорони здоров’я. Таким чином, за підходами КП, у штатний розпис медичного закладу можна внести професійну назву роботи у вигляді «Головний лікар (найменування закладу)» із кодом КП 1210.1

Посада для тимчасових прибиральників

Безробітних осіб, які перебувають на обліку у центрі зайнятості, приймають тимчасово на 2 місяці в комунальне підприємство прибирати зупинки трамваїв та тролейбусів. Як правильно назвати посаду, не використовуючи вже зазначені в КП назви робіт: прибиральник територій, прибиральник?

КП містить низку професій прибиральників різних об’єктів (виробничих та службових приміщень, територій, сміттєпроводів, виробничих ділянок тощо). Виходячи із інформації, наведеної у запиті, пропонуємо розглянути застосування найменування професії прибиральника у вигляді: «Прибиральник територій відповідальності комунального господарства» або «Прибиральник територій, закріплених за комунальним підприємством (назва підприємства)», яка утворюється за допомогою додавання уточнюючих слів до базовою професійної назви роботи «Прибиральник територій» із тим же кодом КП 9162 (ср. ).

Крім того, на нашу думку, у випадку, якщо окрім суто прибиральницьких функцій такі робітники будуть виконувати інші дрібні роботи з благоустрою зупинок комунального транспорту (наприклад, фарбування, очищення від несанкціонованих паперових оголошень і т. п.), то професійну назву роботи для таких «універсальних» працівників доречно викласти у вигляді «Робітник з благоустрою» із кодом КП 9161.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі