Теми статей
Обрати теми

І знову про відпускне коригування

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо бухгалтеру потрібно розрахувати відпускну середню зарплату, він звертається до норм Порядку № 100 та роз’яснень з питань його застосування, які надає Мінсоцполітики (це прямо закріплено в п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100).

Як правило, такі роз’яснення доходять до роботодавців у вигляді листів. Але для правильного застосування таких листів-роз’яснень іноді вкрай необхідно знати, про що саме запитували у відомства.

Прикладом є лист Мінсоцполітики від 22 березня 2019 р. № 383/0/206-19, що коментується. Так, у п. 10 Порядку № 100 встановлено обов’язок роботодавця у випадках підвищення окладів (тарифних ставок) коригувати зарплату (включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої зарплати) за проміжок часу до підвищення на коефіцієнт їх підвищення.

Із цих правил у п. 10 Порядку № 100 є єдиний виняток: коригування середньої заробітної плати не провадиться у разі зміни окладу (тарифної ставки) працівникові у зв’язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо. На нашу думку, цей виняток стосується ситуації, коли розміри окладів у схемі посадових окладів і, відповідно, в штатному розписі не змінюються. При цьому зміна окладу (тарифної ставки) конкретного працівника пов’язана з його «рухом» у штатному розписі: з посади на посаду, з одного розряду (категорії) до іншого в межах посади (професії).

В інших випадках, коли працівнику згідно з рішенням роботодавця підвищується оклад (тарифна ставка) в штатному розписі, вважаємо, проводити коригування середньої зарплати потрібно.

За підтвердженням правильності наших міркувань ми звернулися до Мінсоцполітики. Запитання було таким:

ЗАПИТ

Директору комунального підприємства підвищують оклад окремо від інших працівників. Тобто місяці підвищення окладу директора не збігаються з місяцями підвищення окладів усім іншим працівникам підприємства. Чи потрібно йому коригувати виплати, які включаються до розрахунку «відпускної» середньої зарплати, у випадку підвищення окладу у розрахунковому періоді?

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповідає: оскільки підвищення окладу директору відбулося без підвищення кваліфікації чи переведення на вищеоплачувану роботу, то коригування проводити потрібно.

Отже, висновки фахівців Мінсоцполітики повністю збігаються з нашою позицією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі