Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток «солдата» підприємства і МЗП

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Лист Мінсоцполітики від 18.06.2018 р. № 1056/0/101-18, що коментується, став у пригоді для відповіді на запитання нашого читача. Суть запитання полягає в такому. Працівник підприємства прийнятий на військову службу за контрактом. Чи потрібно йому нараховувати «трудову» доплату? І з якої суми сплачувати ЄСВ?

Що стосується першого запитання, то відповідь на нього якраз у листі, що коментується. Так, згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці розмір зарплати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру МЗП.

Якщо ж нарахована зарплата працівника, що виконав місячну норму праці, виявиться нижчою законодавчо встановленого розміру МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня мінзарплати.

Оскільки середній заробіток, що нараховується працівникові-контрактнику, виплачується не за відпрацьований час / виконану норму праці, а зберігається згідно зі ст. 119 КЗпП, то доплата до мінзарплати не проводиться.

Що стосується сплати ЄСВ, то тут діють абсолютно інші правила.

Роботодавець зобов’язаний виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП.

Нагадаємо, що згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, якщо база нарахування ЄСВ за місяць за основним працівником без інвалідності менше МЗП, то ЄСВ треба сплатити з МЗП.

Звідси висновок: якщо сума нарахованого доходу за місяць (сума збереженої середньої зарплати) працівникові-контрактнику (без інвалідності) за основним місцем роботи нижче МЗП (у 2019 році — 4173 грн.), то ЄСВ треба сплатити з мінімальної зарплати.

Врахуйте, що у графі 9 таблиці 6 ЄСВ-звіту суму середнього заробітку, нарахованого працівнику-контрактнику за місяць, ми повинні відобразити з кодом категорії застрахованої особи (КЗО) — «47». Якщо середній заробіток нарахований працівникові з інвалідністю, ЄСВ нараховують за ставкою 8,41 % і відображають із кодом КЗО «66». При цьому інші графи заповнюйте у звичайному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі