Теми статей
Обрати теми

Вчитель виконує обов’язки директора: на які виплати має право

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна покласти виконання обов’язків директора на когось із працівників школи (за відсутності заступника) на час перебування директора у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів з додатковою оплатою? Чи потрібно призначати наказом виконуючого обов’язки директора за наявністю заступника у такій же ситуації?

Якщо працівник замінює тимчасово відсутнього іншого працівника із звільненням від своїх основних обов’язків, така робота вважається тимчасовим заступництвом.

Про тимчасове заступництво роз’яснюється в листі Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. № 30/39, затвердженому постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.65 р. № 820/39. Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545 цей Порядок на сьогодні є чинним.

Відповідно до цього Порядку тимчасовим заступництвом є виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (у том числі відсутність у зв’язку з хворобою, на період щорічної відпустки, відпустки у зв’язку з навчанням тощо), коли це викликано виробничою необхідністю.

Тимчасове виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника покладається на іншого працівника відповідним наказом (розпорядженням).

Такому працівникові виплачується різниця між його фактичним посадовим окладом і посадовим окладом працівника, обов’язки якого він тимчасово виконує.

Тимчасові заступники преміюються за умовами й у розмірах, установлених за посадою заміщуваного працівника.

При цьому премія нараховується на посадовий оклад за основною посадою, а також на різницю в окладах.

Різниця між посадовими окладами не провадиться у випадках, коли працівник є штатним заступником.

Тому покласти виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника з відповідною доплатою до посадового окладу можна на працівника, який не є заступником директора.

На підставі відповідного наказу працівникові за час виконання обов’язків тимчасово відсутнього директора закладу загальної середньої освіти зі звільненням від виконання своїх обов’язків має виплачуватися різниця в розмірах посадових окладів.

Щодо надбавки за вислугу років, то її виплата гарантована педагогічним працівникам статтею 57 Закону України «Про освіту», яка здійснюється щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 відсотків, понад 10 років — 20 відсотків, понад 20 років — 30 відсотків.

При цьому стаж педагогічної роботи обчислюється за однаковими умовами для всіх педагогічних працівників, тобто він буде однаковим для виплати надбавки за всіма педагогічними посадами.

Під час такого тимчасового заступництва обсяг педагогічної роботи педпрацівника не повинен перевищувати 9 годин, а у сільській місцевості — 12 годин на тиждень з оплатою за тарифікацією, як це передбачено пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, для керівних працівників загальноосвітніх навчальних закладів.

УВАГА!

У зв’язку з виробничою необхідністю такий педпрацівник може виконувати ще викладацьку роботу понад цю норму з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин у розрахунку на рік.

У випадках коли викладаються предмети, де передбачена доплата за перевірку зошитів, розмір доплати під час тимчасового заступництва обчислюється пропорційно навчальному навантаженню, включаючи обсяг з погодинною оплатою праці.

При збереженні покладених на педпрацівника, який тимчасово виконує обов’язки директора, ще обов’язків класного керівника, завідування кабінетами, майстернями тощо, розмір доплати визначається зі ставки заробітної плати вчителя.

За цей строк також провадиться виплата надбавки за престижність педагогічної праці відповідно до постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 у граничному розмірі 30 % посадового окладу.

Якщо ж виконуючим обов’язки директора призначається будь-який з педпрацівників (крім заступника) без звільнення від своїх основних обов’язків, тобто він виконує таку роботу директора в основний робочий час, то відповідно до абзацу «а» підпункту 3 пункту 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) за їх виконання має встановлюватися доплата у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

При цьому застережено, що зазначені доплати не встановлюються керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам.

За наявності в закладі загальної середньої освіти заступника директора протягом виконання ним роботи за посадою тимчасово відсутнього директора йому відповідно до абзацу «а» підпункту 2 пункту 4 наказу № 557 може бути встановлена надбавка у розмірі 50 відсотків посадового окладу за складність, напруженість у роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі