Теми статей
Обрати теми

Нові ЄСВ-рахунки: як не помилитися в обранні

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Для сплати ЄСВ відкриті нові рахунки. Вони розпочнуть діяти з 2 травня 2019 року. Тож роботодавцям, які виплачуватимуть зарплату за квітень на початку травня 2019 року, ЄСВ потрібно буде перераховувати на нові рахунки. У багатьох платників податків вже зараз виникли питання з пошуком «свого» ЄСВ-рахунку. Тому ми вам підкажемо, де знайти нові рахунки і як обрати правильний.

Де знайти нові ЄСВ-рахунки

На початку квітня Державна казначейська служба України повідомила, що з 02.05.2019 р. функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО банку — 899998).

Звертаємо увагу, що граничний термін використання «старих» ЄСВ-рахунків, які булі відкриті на балансі головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві (МФО банку — 851011), минає 26.04.2019 р. (включно).

Нові рахунки викладені на сайті ДФСУ sfs.gov. Проблема обрання ЄСВ-рахунку полягає в тому, що для кожного органу ДФСУ Казначейство відкрило 7 рахунків для сплати ЄСВ. Зрозуміло, що кожен з них призначений для перерахування ЄСВ за певною групою платників. Щоб знайти «свій» ЄСВ-рахунок, потрібно виконати низку дій.

Перше, що треба зробити, — обрати символ рахунку. У цьому, вірогідно, повинен допомогти Довідник символів.

Знайти його можна теж на сайті ДФСУ, якщо перейти за посиланням: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/183771.html.

Відкривши розміщений там файл у форматі xls, ми були дещо здивовані. Попри те, що цей Довідник був затверджений Держказначейством ще для кодування міндоходівських рахунків, він все ще вважається чинним. Зрозуміло, що й стара «процентівка» ЄСВ вже нікуди не годиться. Тому ми привели Довідник у прийнятніший вигляд (без шокуючих ставок ЄСВ). Результат ви можете побачити в таблиці.

Відповідність символів рахунку до групи платників ЄСВ

Символ рахунку

ЄСВ за певної групи платників

201

ЄСВ, нарахований роботодавцями на суми:

заробітної плати;

• винагороди за договорами цивільно-правового характеру на виконання робіт, надання послуг;

• допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

• допомоги по вагітності та пологах

202

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців

203

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів та добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

204

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе»)

205

Для фізичних осіб — підприємців <…> які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

206

Для фізичних осіб — підприємців <…> які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності

207

Для фізичних осіб — підприємців <…> що беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності

Якщо вам необхідно перерахувати ЄСВ, нарахований на зарплату працівників, то ваш символ ЄСВ-рахунку буде «201».

Переходимо до наступного кроку.

Знаходимо «свій» ЄСВ-рахунок

Повертаємося до сайта ДФСУ. На головній сторінці оберіть розділ «Реєстри» «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску (з 02.05.2019)» (або перейдіть за посиланням: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/214641.html).

Внизу сторінки ви знайдете перелік областей. Оберіть ту з них, на території якої вам належить сплатити ЄСВ, і завантажте необхідний файл. У таблиці, що відкрилася, знайдіть ваш орган ДФСУ (колонка «Назва одержувача (орган ДФС)»). У таблиці буде 7 окремих рахунків. Остання колонка таблиці «символ рахунку» підкаже вам, який із семи ваш. За ним ви й визначите той рахунок, на який вам необхідно перераховувати ЄСВ. У цьому рядку ви знайдете також ЄДРПОУ одержувача платежу (тепер він однаковий по усій області), а далі — назва банку «Казначейство України» МФО 899998.

При заповненні платіжного доручення на перерахування ЄСВ користуємося зразком, наведеним у п. 5 Порядку № 666*.

* Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666.

Нагадаємо правила заповнення поля «Призначення платежу» розрахункового документа на сплату ЄСВ:

*

;101

; код за ЄДРПОУ

; сплата єдиного внеску

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

1 — службовий код («*»);

2 — код виду сплати («101» — сплата суми ЄСВ);

3 — код з ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;

4 — роз’яснювальна інформація про призначення платежу;

5 — не заповнюється;

6 — не заповнюється;

7 — не заповнюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі