Теми статей
Обрати теми

Трудова книжка — основний «трудовий» документ

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Трудова книжка — основний документ про трудову діяльність працівника (ст. 48 КЗпП). Щоб уникнути непорозумінь у подальшому, бажано із самого початку оформити цей «трудовий» документ грамотно і правильно. Проте і згодом розслаблятися при веденні трудової книжки не слід, оскільки законодавство містить певні вимоги до порядку внесення до неї записів. Розглянемо ці вимоги в статті.

Форма

Форма бланка трудової книжки затверджена постановою КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93 р. № 301. До вас працевлаштується або у вас уже працює особа, що має трудову книжку раніше встановленого (до набрання чинності згаданою постановою) зразка? Майте на увазі, що такі трудові книжки дійсні й обміну не підлягають.

Якщо ж у трудовій книжці заповнені всі сторінки, її доповнюють вкладишем нового формату незалежно від «віку» самої книжки.

Ведуть усі трудові книжки (незалежно від року видачі) за правилами, описаними в Інструкції № 58.

Хто заповнює трудову книжку?

У більшості випадків на підприємствах, в установах, організаціях заповнює трудові книжки і веде їх облік спеціаліст кадрової служби. На невеликих підприємствах цю функцію може виконувати безпосередньо керівник або інша уповноважена ним особа.

Уперше трудову книжку працівникові заводить і заповнює роботодавець, робота в якого для працівника є першим основним місцем роботи.

Печатка в трудовій книжці

Як зазначено в п. 2.12 Інструкції № 58, на титульному аркуші ставлять відбиток печатки підприємства або (за наявності) печатку відділу кадрів. Підкреслимо, що печаткою засвідчують і записи про звільнення, нагородження та заохочення (п. 4.1 Інструкції № 58). А ось при заповненні відомостей про прийняття працівника на роботу і його переведення печатка потрібна не буде.

Зверніть увагу: відповідно до змін законодавства з листопада 2014 року мати печатку не обов’язково. Звільняє суб’єктів господарювання від обов’язку використовувати печатку ст. 581 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV. Ну а оскільки такого обов’язку немає, вважаємо, що записи в трудовій книжці, у тому числі на першій (титульній) сторінці, підприємство (установа, організація) зобов’язане засвідчувати печаткою тільки в тому випадку, якщо вона у нього є. Якщо ж печатки немає, то записи в трудовій книжці засвідчує особа, відповідальна за ведення трудових книжок, тільки своїм підписом. Аналогічну позицію обіймає і Мінсоцполітики (див. листи від 03.12.2015 р. № 492/06/186-15 та від 29.06.2016 р. № 3475/0/10-16/06).

Правила заповнення

Трудові книжки заповнюють і ведуть українською і російською мовами. Для цього у формі трудової книжки передбачені відповідні розділи (п. 2.1 Інструкції № 58).

Записи в трудовій книжці роблять виключно ручкою — кульковою або з пером. Який колір ручки обрати? На ваш розсуд представлені чорний, синій і фіолетовий (п. 2.4 Інструкції № 58).

Графу «Дата» розділів трудової книжки заповнюють арабськими цифрами: число і місяць — двозначними, рік — чотиризначними. Наприклад, працівник прийнятий на роботу 7 серпня 2019 року, тоді у відповідних колонках графи 2 розділу «Відомості про роботу» це записують так: «07 08 2019». Що ще слід пам’ятати? Докладіть усі зусилля для того, щоб зробити записи в трудовій книжці акуратно!

Трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях за основним місцем роботи. На руки працівникові книжку видають тільки при звільненні. У працівника трудова книжка зберігається тільки в тому випадку, якщо його роботодавцем є фізична особа (підприємець або особа, яка забезпечує себе роботою самостійно).

На кого ведуть трудові книжки?

Трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації всіх форм власності або у фізичної особи більше 5 днів, у тому числі на осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників за умови, що вони підлягають державному соціальному страхуванню* (п. 1.1 Інструкції № 58).

* Про позаштатних працівників читайте в спецвипуску «ОП», 2019, № 8/1.

Зверніть увагу: трудові книжки ведуть також на осіб, які стажуються в установі, організації. Проте не плутайте стажування з практикою студентів. Це зовсім різні речі!

Якщо трудовий договір укладений з працівником, для якого ваша установа є першим місцем роботи, то необхідно завести на нього трудову книжку. На це роботодавцеві відведено 5 днів (ч. 3 ст. 48 КЗпП). У випадку якщо до вас завітав стажист і в нього немає трудової книжки, трудову книжку доведеться завести і на нього.

На практиці працівник самостійно купує бланк книжки і передає його роботодавцеві для належного оформлення. Якщо ж у вас є бланк трудової книжки, заповніть його. А згодом зможете стягнути вартість бланка з працівника-новачка (п. 6.1 Інструкції № 58).

Прийняли на роботу працівника, який працюватиме на умовах сумісництва? Пам’ятайте, що трудова книжка сумісника зберігається за його основним місцем роботи (п. 1.1 Інструкції № 58). Таким чином, роботодавець сумісника записи до його трудової книжки не вносить. Але ви повинні видати довідку про таку роботу на вимогу працівника-сумісника.

Запис про роботу за сумісництвом виконують за основним місцем роботи на підставі зазначеної довідки за бажанням працівника.

Підкреслимо: про виконання роботи або надання послуг за цивільно-правовим договором запис до трудової книжки не вносять, оскільки такі відносини не є трудовими.

Відомості в трудовій книжці

Основні відомості, які вносять до трудової книжки працівника, представимо у вигляді схеми (див. рисунок).

img 1

Відомості, які вносять до трудової книжки

Зверніть увагу: інформацію про стягнення, на щастя для працівника, у трудовій книжці не відображають (п. 2.2 Інструкції № 58).

Крім того, не вносять до трудової книжки записи про:

• участь працівника в бойових діях (див. лист Мінпраці від 19.01.2007 р. № 09-43);

• премії, передбачені системою оплати праці, або виплати, що мають регулярний характер (п. 2.24 Інструкції № 58);

• характер укладеного трудового договору — строковий чи безстроковий (див. лист Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07);

• випробувальний термін.

Запис у трудовій книжці повинен точно відповідати тексту відповідного наказу (розпорядження). З кожним подібним записом працівника знайомлять під підпис в особовій картці (типова форма № П-2, затверджена спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656).

Міністерства і відомства за узгодженням з відповідними галузевими профспілками можуть як виняток дозволити підприємствам, які працюють в умовах територіальної роз’єднаності (підпорядковані структурні підрозділи розташовані на великій відстані), знайомити працівників із записами в трудовій книжці в заочному порядку шляхом направлення відповідних повідомлень з відміткою про це в особовій картці (п. 2.5 Інструкції № 58).

Важливо! Запис про назву роботи, професії або посади виконують відповідно до Класифікатора професій.

Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці повинен також відповідати найменуванням Списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, що надають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Строки заповнення

Роботодавець вносить записи до трудової книжки після видання відповідного наказу (розпорядження) у такі строки:

• про прийняття на роботу або переведення на іншу роботу, а також про заохочення та нагородження — не пізніше за тижневий строк;

• про звільнення — у день звільнення.

Вкладиш до трудової книжки

Працівник так «завзято» працював, що в нього закінчилися сторінки відповідних розділів? Не біда. Розділом 3 Інструкції № 58 така ситуація передбачена.

У разі коли в трудовій книжці заповнені всі сторінки відповідних розділів, вона доповнюється вкладишем. Його вшивають у трудову книжку.

Вкладиш без трудової книжки недійсний.

Про кожен виданий вкладиш на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки згори ставте штамп розміром 10 х 25 мм з написом «Виданий вкладиш» і тут же зазначайте серію і номер вкладиша.

Вкладиш заповнюється і ведеться в такому ж порядку, як і трудова книжка.

При внесенні відомостей до відповідного розділу вкладиша продовжується порядкова нумерація записів трудової книжки. Наприклад, якщо в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки останній порядковий номер 28, то до цього ж розділу вкладиша перший запис вноситься під номером 29.

Висновки

• Трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють в установі більше 5 днів.

• Трудова книжка сумісника зберігається за його основним місцем роботи.

• Запис про назву роботи, професії або посади здійснюють відповідно до Класифікатора професій.

• Інформацію про стягнення в трудовій книжці не відображають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі