Теми статей
Обрати теми

Виправляємо неправильні записи в трудовій книжці

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
У трудовій книжці одного зі співробітників виявлено помилку: неправильно зазначено назву посади при переведенні на іншу роботу. Як правильно виправити неправильний запис?

Звернемо увагу на декілька важливих моментів.

1. Неправильний або неточний запис у трудовій книжці працівника може виправити тільки той роботодавець, який вніс цей запис (п. 2.6 Інструкції № 58).

Якщо установа (організація), що зробила неправильний або неточний запис, ліквідована, виправляючий запис вносить правонаступник, а в разі його відсутності — організація вищого рівня, якій була підпорядкована установа (організація), а якщо такої немає — облархів, держархів м. Києва.

2. Виправлені відомості повинні повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження (п. 2.9 Інструкції № 58).

Важливо! Закреслювати раніше внесені неточні або неправильні записи в розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» та «Відомості про заохочення» заборонено (п. 2.10 Інструкції № 58).

Щоб виправити раніше внесений запис про прийняття на роботу, зазначають:

• у графі 1 — порядковий номер запису;

• у графі 2 — дату внесення змін;

• у графі 3 — номер запису, який є недійсним, і текст правильного запису;

• у графі 4 — дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця, запис з якого неправильно внесений до трудової книжки (тобто реквізити наказу повторюють), або ж зазначають реквізити нового наказу (див. рисунок нижче).

img 1

Приклад виправлення назви посади в трудовій книжці

У такому ж порядку визнають недійсним запис про звільнення або переведення на іншу постійну роботу у разі незаконного звільнення або переведення після поновлення на роботі. Наприклад, у графі 3 пишуть: «Запис за № (номер) є недійсним, поновлений на попередній роботі». При зміні формулювання причини звільнення в графі 3 зазначають: «Запис за № (номер) є недійсним, звільнений (нове формулювання причини звільнення)». У графі 4 у цьому разі роблять посилання на наказ про поновлення на роботі або зміну формулювання причини звільнення. За наявності в трудовій книжці запису про звільнення або переведення на іншу роботу, який надалі визнано недійсним, на прохання працівника видається дублікат трудової книжки без внесення до неї запису, визнаного недійсним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі