Теми статей
Обрати теми

Трудові штрафи незабаром стануть менші

12 грудня 2019 року Верховна Рада підтримала загалом проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» від 02.09.2019 р. № 1233.

Чим вартий уваги? Цим документом планується внести правки до ст. 265 КЗпП, які зменшать «трудові» штрафи для роботодавців. За неоформленого працівника, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час або виплату заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ і податків застосовуватиметься штраф у розмірі 10 МЗП (наразі — 30 МЗП), а для єдиноподатників (групи 1 — 3) — письмове попередження. І тільки за повторне таке порушення протягом двох років з дати виявлення попереднього порушення роботодавцеві доведеться заплатити штраф у розмірі 30 МЗП за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення. За недопуск до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених працівників штраф становитиме 16 МЗП (замість 100 МЗП).

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці штраф становитиме 2 МЗП (замість 10 МЗП). А «інші» порушення трудового законодавства навпаки «подорожчають». Штраф у розмірі 1 МЗП застосовуватиметься за кожне порушення (наразі один за всі такі порушення). Є ще приємний бонус для роботодавців. «Трудовий» штраф можна добровільно сплатити протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови з 50-відсотковою знижкою. А деяких штрафів можна взагалі уникнути, якщо своєчасно виконати припис контролерів.

Нові бюджетні рахунки

У зв’язку з тим, що Держказначейство із початку 2020 року буде відкривати рахунки для сплати податків і зборів відповідно до Плану рахунків № 1203*, з 1 січня 2020 року зміняться реквізити бюджетних рахунків.

* План рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2013 р. №1203.

Після 20.12.2019 р. вони мають бути оприлюднені на вебпорталах органів ДПС (шукайте за посиланням: «Головна» > «Бюджетні рахунки») і на вебсторінках Головних управлінь Казначейства в областях і м. Києві.

Допомога молодим учителям

Кабмін ухвалив постанову від 15.11.2019 р. № 1028. Згідно з цим документом учителям закладів загальної середньої освіти, у яких стаж педагогічної роботи не перевищує 10 років, виплатять допомогу в розмірі 10 ПМПО, встановленого на 1 січня 2020 року. Тобто по 21020 грн. (2102 грн. х 10). Виплата допомоги буде проведена за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Постанова набирає чинності з 01.01.2020 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі