Теми статей
Обрати теми

Вчитель 1-ї категорії та заступник директора: від якого розміру окладу визначати інші виплати

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
З якого розміру ставки заробітної плати чи посадового окладу визначати заробітну плату вчителя 1-ї кваліфікаційної категорії та заступника директора з навчально-виховної роботи закладу загальної середньої з контингентом понад 1500 учнів, який має ще навчальне навантаження 9 годин на тиждень як учитель вищої категорії зі званням «вчитель-методист», а саме доплати за класне керівництво, перевірку письмових робіт, завідування навчальним кабінетом, надбавки, винагороди та інші виплати?

Пунктом 1 постанови КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22 (далі — постанова № 22) установлено, що визначені у додатку 2 до постанови КМУ від 30 серпня 2002 р. № 1298 посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підвищуються з 1 січня 2018 року на 10 відсотків.

Додатком 2 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 затверджено Схему тарифних розрядів посад педагогічних та інших працівників.

Тобто визначені за цією Схемою тарифних розрядів розміри посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників підвищуються на 10 % відповідно до постанови № 22 і є такими схемними, «базовими» посадовими окладами (ставками заробітної плати), від розмірів яких мають визначатися всі інші виплати, зокрема доплати за класне керівництво, перевірку зошитів та письмових робіт, завідування навчальними кабінетами, надбавки за вислугу років, за престижність праці, винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання обов’язків, допомога на оздоровлення тощо.

Передбачений у п. 5 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26 вересня 2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) порядок застосовується до визначення суми підвищення ставок заробітної плати та посадових окладів, передбачених в Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженій наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), за певні умови праці педагогічних працівників, а саме за роботу у відповідних типах навчальних закладів, зокрема ліцеях, гімназіях, закладах загальної середньої освіти з вивченням іноземних мов, спеціальних школах-інтернатах та інших закладах загальної середньої освіти для дітей з особливими освітніми потребами та для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, за педагогічні звання, за роботу в яких установлено підвищену на 10 — 30 відсотків оплату. Але сума такого підвищення визначається від установленого законодавством, тобто урядовими постановами, розміру посадового окладу чи ставки заробітної плати педагогічного працівника.

Тому ставка заробітної плати вчителя, який має 1-шу кваліфікаційну категорію, встановлюється на рівні 13-го тарифного розряду і станом на 1 грудня 2019 року з урахуванням підвищення на 10 % відповідно до постанови № 22 становить 4797,1 грн. (тарифний коефіцієнт

2,27 x 1921 грн. = 4361 грн.

та сума підвищення

4361 грн. x 10 % = 436,10 грн).

Ставка заробітної плати вчителя вищої кваліфікаційної категорії встановлюється на рівні 14-го тарифного розряду і станом на 1 грудня 2019 року з урахуванням підвищення на 10 % відповідно до зазначеної вище постанови № 22 становить 5113,9 грн. (тарифний коефіцієнт

2,42 х 1921 грн. = 4649 грн.

та сума підвищення

4649 грн. х 10 % = 464,90 грн.).

Згідно з п.п. «г» п. 24 Інструкції № 102 ставки заробітної плати вчителів, які мають педагогічне звання «вчитель-методист», підвищуються на 15 %.

Відповідно до п. 34 Інструкції № 102 у випадках підвищення ставок і посадових окладів утворюються нові ставки (посадові оклади).

Тому ставка заробітної плати вчителя вищої категорії зі званням «вчитель-методист» становить на 1 грудня 2019 року 5881 грн.

(5113,9 грн. х 15 %).

Відповідно до п. 3 наказу № 557 посадові оклади заступників керівників навчальних закладів установлюються на 5 — 15 % нижче, ніж посадовий оклад відповідного керівника, визначений за схемами тарифних розрядів, затвердженими цим наказом. Схемний посадовий оклад директора закладу загальної середньої освіти з кількістю учнів понад 1500 осіб, установлюється на рівні 17-го чи 18-го тарифного розряду, що складає наразі 5763 грн. та 6166 грн. відповідно.

Тому посадовий оклад заступника директора з навчально-виховної роботи, який відповідно до наказу встановлюється на 5 % нижче окладу директора, оплата праці якого здійснюється за 18-м тарифним розрядом, з урахуванням підвищення на 10 % відповідно до постанови № 22 становить 6443,47 грн.

Тобто внаслідок підвищення на 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати) створюється новий його розмір.

Підвищені на 10 % посадові оклади (ставки заробітної плати) згідно з постановою № 22, а також за педагогічні звання є тими базовими, від яких визначаються всі інші виплати, зокрема надбавки за вислугу років, за престижність праці відповідно до постанови КМУ від 23.03.2011 р. № 373, доплати за класне керівництво, перевірку письмових робіт, завідування навчальними кабінетами, винагорода за сумлінну працю і зразкове виконання обов’язків, допомога на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки, матеріальна допомога, преміювання тощо.

Аналогічно нові розміри посадових окладів та ставок заробітної плати утворюються у зв’язку зі щорічним підвищенням розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на рівні якого встановлюється розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (абз. 2 примітки 2 додатка 1 до наказу № 557).

Тож у випадках, коли наказом керівника передбачено виплату педагогічним працівникам закладу загальної середньої освіти винагороди за сумлінну працю чи допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу чи ставки заробітної плати, сума цих виплат має відповідати розміру цих посадових окладів та ставок заробітної плати, визначеного з урахуванням підвищень відповідно до постанови № 22, а також за педагогічні звання, присвоєні за наслідками атестації, та за роботу у закладах освіти певних типів (пп. «г», «д», «е», «є» п. 24, пп. «б», «в» п. 28, п. 29 Інструкції № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі