Теми статей
Обрати теми

Індивідуальна робота з учнями: як оплатити працю вчителів

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У навчальному закладі є учні, які здобувають освіту за сімейною (домашньою) формою організації освітнього процесу. До індивідуальної роботи з ними залучають деяких учителів. Як оплатити їх працю?

Положенням про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти, затвердженим наказом МОН від 10.07.2019 р. № 955 (далі — Положення № 955), передбачено організацію здобуття освіти за такими формами індивідуального навчання, як екстернатна, сімейна (домашня) та педагогічний патронаж.

Пунктом 1 розд. V Положення № 955 передбачено, що оплата праці педпрацівників закладів освіти за проведення занять за індивідуальною формою здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання, здійснюється відповідно до законодавства у сфері освіти.

Одним з таких актів законодавства є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15 квітня 93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з п. 68 цієї Інструкції оплата праці педагогічних працівників має здійснюватися за тарифікацією, шляхом множення ставки зарплати педпрацівника на його фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень, для вчителів — 18 годин.

Випадки погодинної оплати праці педпрацівників передбачено у п. 73 Інструкції № 102, а саме лише за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин учителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті праці працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи.

Час, який відводиться на організацію та забезпечення освітнього процесу для здобувачів освіти за сімейною (домашньою) формою, визначено у п. 2 розд. V Положення № 955. Інші види діяльності педпрацівників щодо організації здобуття освіти за індивідуальною формою (розроблення індивідуального навчального плану, підготовка та проведення оцінювання навчальних досягнень тощо) заклад освіти може оплачувати за рахунок власних надходжень та інших джерел, не заборонених законодавством.

Згідно з п. 7 розд III Положення № 955 до здобувачів освіти, які навчаються за Державним стандартом початкової освіти, застосовується формувальне (не рідше ніж тричі на рік) та завершальне (підсумкове) оцінювання, а також атестація. Навчальний час для проведення оцінювання визначає заклад освіти, але не більше ніж 3 навчальні дні протягом навчального року для формувального оцінювання та не більше ніж 2 навчальні години для завершального (підсумкового) оцінювання. Навчальний час для проведення оцінювання визначається з урахуванням вимог до організації освітнього процесу відповідно до державних санітарних правил і норм.

За консультаціями з працівниками МОН, зважаючи на досить незначний час, що відводиться на організацію та забезпечення освітнього процесу закладом загальної середньої освіти за сімейною (домашньою) формою, оплату праці педагогічних працівників, які залучаються до нього, доцільно проводити з погодинного розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі