Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Зараховуємо місяці отримання допомоги по безробіттю до страхового стажу

Ситуація в такому: працівник перед влаштуванням на роботу значився на обліку в центрі зайнятості. Йому виплачувалася допомога по безробіттю. Влаштувавшись на роботу, працівник захворів. При визначенні лікарняних постало питання визначення страхового стажу перед настанням хвороби, а саме чи включається період отримання допомоги від центру зайнятості до страхового стажу?

Відповідь на це запитання ФСС розмістив на своєму сайті (http://www.fssu.gov.ua, раз’яснення від 03.10.2018 р.).

До страхового стажу для розрахунку страхових виплат необхідно враховувати період отримання допомоги по безробіттю. Підстава: абзац 2 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Документальним підтвердженням даних, на підставі яких роботодавець може зарахувати такі періоди до страхового стажу, є записи в трудовій книжці працівника про призначення допомоги по безробіттю і її припинення або довідка центру зайнятості про періоди виплати допомоги по безробіттю.

Середня зарплата за час затримки розрахунку при звільненні обкладається ПДФО і ВЗ!

ДФСУ в ІПК від 01.06.2018 р. № 2430/6/99-99-13-02-03-15/ІПК доходить висновку, що дохід платника податків — фізичної особи у вигляді суми середньої зарплати за час затримки розрахунку при звільненні, списаної з рахунку роботодавця на підставі рішення суду, обкладається податковим агентом ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

При цьому податковий агент зобов’язаний нарахувати, утримати і сплатити ПДФО і ВЗ від імені і за рахунок фізичної особи з такого доходу, а потім відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «127» (БЗ 103.25 від 04.05.2016 р.).

Відпустки до 3 (6) років і ЄСВ-звіт: зручні відповіді

Ситуація

Таблиця 5

Таблиця 6

В одному місяці:

відпустка до 3 років

+

щорічна відпустка

+

відпустка до 6 років

Формуємо два рядки:

• у першому ставимо код 6 (графа 8); дату закінчення відпустки до 3 років (у графі 11); наказ про надання такої відпустки (у графі 16);

• у другому — код 4 (у графі 8); дату початку відпустки до 6 років (у графі 11); наказ про надання такої відпустки (у графі 16).

Кадрові графи 12 — 15 не заповнюємо!

У графі 15 за рядком з відпускними зазначається кількість календарних днів у звітному місяці (30, 31, 28, 29), незалежно від кількості днів щорічної відпустки.

Якщо сума відпускних менше розміру МЗП, у таблиці 6 формується додатковий рядок з додатковою базою-різницею

В одному місяці:

відпустка до 3 років

+

«свій рахунок»

+

відпустка до 6 років

Формуємо один рядок:

• у графі 14 — кількість календарних днів «за свій рахунок»;

• у графі 15 — кількість календарних днів у звітному місяці (30, 31, 28, 29).

Оскількт база для нарахування ЄСВ дорівнює нулю ЄСВ не нараховується — комірки в графах 17 — 21 будуть порожніми

Достроковий вихід з відпустки до 3 років на роботу…

…без переривання такої відпустки

Таблицю 5 не заповнюємо!

В обох випадках у графі 15 за рядком із зарплатою ставиться кількість календарних днів у звітному місяці (30, 31, 28, 29) — незалежно від того, в який день жінка вийшла на роботу.

Якщо сума зарплати за такий місяць менше розміру МЗП, у таблиці 6 формується додатковий рядок з додатковою базою-різницею

…з перериванням такої відпустки

Заповнюємо рядок з датою закінчення відпустки до 3 років, наказом про переривання такої відпустки і вихід на роботу

Звільнення у відпустці до 3 років…

до її закінчення

Заповнюємо два рядки:

• у першому показуємо код 6 (графа 8); дату закінчення відпустки до 3 років (графа 11), що відповідає даті звільнення;

• у другому — код 1 (графа 8); у графі 11 — дату звільнення, у графах 12 — 15 — кадрові дані працівника, у графі 17 — підставу звільнення, статтю КЗпП.

В обох рядках у графі 16 значитиметься один наказ — про звільнення

У графі 15 за рядком із зарплатою зазначаєте фактичні (календарні) дні до дня звільнення.

При звільненні протягом місяця (не останнім робочим днем місяця) ЄСВ нараховується на фактичну базу.

Якщо звільнення припадає на останній робочий день місяця і сума компенсації за невикористані дні відпустки менше розміру МЗП, у таблиці 6 формується додатковий рядок з додатковою базою-різницею. За відсутності бази для нарахування ЄСВ (база = 0) ЄСВ не нараховується

…останнім днем відпустки

Заповнюємо два рядки:

• у першому показуєте код 6 (графа 8); дату закінчення відпустки до 3 років, що збігається з датою звільнення (графа 11) і наказ про надання такої відпустки (графа 16);

• у другому — код 1 (графа 8); дату звільнення (графа 11); кадрові дані працівника (графи 12 — 15); наказ про звільнення (графа 16); підстава звільнення (графа 17)

Детальніше про відображення відпусток до 3 (6) років у ЄСВ-звіті читайте у статті «Відображаємо дві відпустки «для догляду…» у ЄСВ-звіті».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі