Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі

Міністерство соціальної політики України
Лист від 19.03.2018 р. № 33/0/67-18

Департамент рівня життя та моніторингу соціального розвитку Міністерства соціальної політики України розглянув <…> лист <…> щодо індексації аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, і повідомляє.

Індексація грошових доходів проводиться відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку індексації підлягає, зокрема, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі.

Право на індексацію відбувається, коли індекс споживчих цін, обчислений наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації, який із січня 2016 року встановлено у розмірі 103 %.

Згідно з пунктом 6 Порядку індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами — підприємцями, які провадять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів. Індексація таких аліментів проводиться за рахунок коштів платника аліментів.

Пунктом 104 Порядку визначено, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, здійснюється з місяця, в якому призначено аліменти.

Для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 року, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з часу набрання чинності Законом України від 17.05.2016 р. № 1368-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі», тобто з червня 2016 року.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, індексується у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50 % грошового доходу платника аліментів.

Наприклад, якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, було призначено до червня 2016 року, то обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації цих аліментів здійснювалось саме з червня 2016 року. Право на індексацію відбулося у грудні 2016 року на індекс 4,0 %, на цей же індекс аліменти індексувалися у січні-лютому 2017 року, березні-травні — на 8,0 %, червні-серпні — на 11,9 %, вересні-листопаді — на 15,4 % грудні 2017 р.— лютому 2018 р. — на 19,0 %, березні-квітні 2018 р. — на 23,0 %.

Директор Департаменту рівня життя та моніторингу соціального розвитку Н. Підлужна

Коментар редакції

Індексуємо аліменти у твердій сумі: рецепт від Мінсоцполітки

Перш ніж розглянути порядок індексації аліментів у твердій грошовій сумі, розглянемо, коли вони можуть бути встановлені саме таким способом.

Установлення аліментів у твердій грошовій сумі — це один із способів їх стягнення, передбачений ч. 3 ст. 181 та ст. 184 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СК). Це означає, що розмір аліментів буде визначений конкретною сумою — наприклад, «2000 гривень щомісячно».

При цьому встановлення саме такого способу — це вибір того із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає.

Коли ж вигідно отримувати аліменти у твердій грошовій сумі?

Раніше в ст. 184 СК було зазначено перелік підстав для встановлення аліментів у твердій грошовій сумі, серед яких були і нерегулярний, непостійний дохід платника аліментів, й отримання частини доходу в натурі, й інші обставини, які мають важливе значення. У такому разі стягнення аліментів на дитину в частині від доходу її матері або батька могло б привести до істотної різниці в розмірі аліментів, які отримує дитина щомісячно. Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі дозволяє в такому разі забезпечити велику стабільність за утриманням дитини.

З 08.07.2017 р. ця стаття була викладена в новій редакції, завдяки чому стягнення аліментів у твердій сумі стало можливим у будь-якому випадку, а не тільки тоді, коли платник аліментів має нерегулярний дохід або в інші обставини, що мають важливе значення. Для цього потрібна всього лише заява одержувача (ч. 1 ст. 184 СК).

Чи можна змінити цю суму? Так, можна.

Згідно з ч. 1 ст. 192 СК розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути з часом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених СК.

А чи можна змінити спосіб стягнення аліментів? Так, можна. Оскільки спочатку це вибір того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає, то законодавець не забороняє й змінити свій вибір.

Так, спосіб стягнення аліментів, установлений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів (ч. 3 ст. 181 СК). Тобто в одержувача аліментів є право змінити спосіб стягнення аліментів (звісно ж, для цього потрібна достатня доказова база), а в суду — обов’язок його змінити.

Таким чином, законодавець залишає право вибору способу стягнення аліментів за того з батьків, з яким проживає дитина.

Тепер повернемося до індексації аліментів у твердій сумі.

Відзначимо, що зобов’язання індексувати аліменти у твердій сумі було закріплено в ст. 184 СК давно. Проте аліменти у твердій сумі зазначені не були ані в переліку об’єктів індексації, ані в Законі України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі — Закон про індексацію), ані в Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Відповідно не було розроблено механізму індексації аліментів у твердій сумі.

І лише у 2016 році відповідні зміни були внесені:

• з 12.06.2016 р. згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі» від 17.05.2016 р. № 1368-VIII внесли зміни до Закону про індексацію. Аліменти, призначені судом у фіксованій сумі, включили до переліку доходів, що підлягають індексації;

• з листопада 2016 року з’явився і сам механізм індексації аліментів у твердій сумі завдяки змінам, внесеним до Порядку № 1078.

Давайте розглянемо, хто розраховує індексацію аліментів, за чий рахунок нараховується індексація аліментів, з якого місяця обчислюють коефіцієнт індексації та в яких межах індексують аліменти?

Хто зобов’язаний індексувати? Підприємства, установи, організації, особи-підприємці, які здійснюють відрахування аліментів з доходу платника аліментів (п.п. 7 п. 6 Порядку № 1078). У вас є працівник-аліментник, із зарплати якого утримують аліменти у твердій сумі згідно з постановою виконавця? Тоді роботодавець такого працівника повинен проводити індексацію аліментів. Зауважте: аліменти, які утримують з доходу працівника не у фіксованій сумі, а у відсотках від заробітку, індексувати не потрібно.

За чий рахунок нараховується індексація? За рахунок коштів платника аліментів. Це прямо зазначено в пп. 7 п. 6 Порядку № 1078. Виходить, що із зарплати такого працівника буде утримана не лише сума аліментів, зазначена у виконавчому документі, а й сума індексації аліментів (якщо, звісно, настане право на індексацію).

З якого місяця потрібно індексувати аліменти у твердій сумі? Усе залежить від місяця призначення аліментів. Так, якщо аліменти у твердій сумі призначені (п. 104 Порядку № 1078):

• з червня 2016 року і після, ІСЦ розраховують з місяця, в якому призначені аліменти;

• до червня 2016 року — ІСЦ розраховують з червня 2016 року.

При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50 відсотків грошового доходу платника аліментів.

Саме на це звернули увагу фахівці Мінсоцполітики в листі, що коментується. До речі, у ньому детально розписано коефіцієнти для індексації аліментів, призначених у твердій сумі до червня 2016 року, починаючи з місяця виникнення права на індексацію (грудень 2016 року) і по квітень 2018 року.

Щоб і надалі дізнатися про коефіцієнт індексації аліментів у твердій сумі, призначених до червня 2016 року, можете скористатися нашими щомісячними таблицями з коефіцієнтами індексації.

У них орієнтуйтеся на травень 2016 року — місяць, що передує місяцю набрання чинності змін до Закону про індексацію. А для аліментів, призначених з червня 2016 року і після, орієнтиром буде місяць, що передує місяцю призначення аліментів.

Нагадаємо, що право на індексацію, у тому числі й аліментів у твердій сумі, виникає, коли приріст ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (103 %). Давайте на прикладі розрахуємо коефіцієнт індексації для аліментів у фіксованій сумі, призначених після червня 2016 року.

Як ми сказали вище, Мінсоцполітики в листі, що коментується, навело розміри коефіцієнтів індексації аліментів у твердій сумі, призначених до червня 2016 року. Ми ж наведемо приклад розрахунку коефіцієнта для аліментів, призначених пізніше.

Приклад 1. Із зарплати працівника щомісячно утримують аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн. починаючи з лютого 2018 року.

Аліменти призначено з лютого 2018 року. Розрахунок приросту ІСЦ обчислюють з місяця призначення аліментів, тобто з лютого-2018. Уперше приріст ІСЦ наростаючим підсумком перевищив поріг індексації у вересні 2018 року (1,009лютий х 1,011березень х 1,008квітень х 1,000травень х 1,000червень х 0,993липень х 1,000серпень х 1,019вересень х 100 = 104,0 % >103 %), а отже, право на індексацію аліментів настало в листопаді 2018 року, коефіцієнт індексації склав 4,0 % (104,0 - 100,0).

На цей же коефіцієнт індексують аліменти і в грудні 2018 року. У січні 2019 року коефіцієнт індексації складе 7,2 % ((1,009лютий х 1,011березень х 1,008квітень х 1,000травень х 1,000червень х 0,993липень х 1,000серпень х 1,019вересень) х (1,017жовтень х 1,014листопад) х 100 - 100)..

У яких межах індексують аліменти у твердій сумі? Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (ПМПО). З 01.01.2019 р. така межа складає 1921 грн. Тобто якщо розмір аліментів не перевищує ПМПО, то вони будуть проіндексовані в повному розмірі. Якщо ж розмір аліментів перевищує ПМПО, то аліменти будуть проіндексовані в розмірі ПМПО. Суму аліментів, що перевищують цю межу, не індексують.

Приклад 2. Візьмемо за основу умови прикладу 1.

У січні 2019 року коефіцієнт індексації аліментів, призначених у лютому 2018 року, складає 7,2 %. Розмір аліментів — 1000 грн. Це менше ПМПО в січні 2019 року (1921 грн.). Отже, уся сума аліментів підлягає індексації. Сума індексації складе:

1000 грн. х 7,2 % = 72 грн.

Приклад 3. Припустимо, що аліменти у твердій сумі призначені в лютому 2018 року. Їх розмір дорівнює 2000 грн.

У цьому випадку індексуємо аліменти в межах ПМПО, встановленого в січні 2019 року. Сума індексації аліментів у січні 2019 року складе: 1921 грн. х 7,2 % = 138,31 грн.

Отже, механізм індексації аліментів у твердій сумі, запропонований Мінсоцполітики в листі, що коментується, можна сміливо застосовувати для щомісячної індексації таких аліментів (якщо є право на індексацію).

Але хочемо звернути увагу на таке.

З 28.08.2018 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 р. № 2475-VIII (ср. ). Зокрема, ним була змінена процедура перерахування аліментів у разі їх примусового стягнення. Якщо раніше роботодавець утримував аліменти та перераховував їх на рахунок стягувача, то тепер він повинен утримувати та перераховувати їх на рахунок органу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

На наш погляд, роботодавець самостійно не може просто так узяти та змінити порядок здійснення відрахувань — він повинен керуватися тими документами, які має на цей час на руках. В усних консультаціях держвиконавці наполегливо просять звертатися до них за отриманням нових реквізитів, що ми вам і радимо зробити. Після отримання нових реквізитів у роботодавця буде повна інформація, необхідна для перерахування аліментів і суми їх індексації на адресу відповідного держвиконавця.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці,

Оксана КУЧЕРОВА, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі