Теми статей
Обрати теми

Трудова книжка сумісника: як видалити зайві записи

У трудовій книжці працівниці-сумісника зробили запис про прийняття її на роботу за сумісництвом (див. нижче). Перед її звільненням вирішили «виправити» ситуацію. Спочатку зробили запис про переведення на основне місце роботи, а потім — запис про визнання недійсним первісного запису про прийняття на роботу за сумісництвом та одночасно запис про звільнення. Чи потрібно виправляти такі записи в трудовій книжці?

Міхальова Галина, начальник загального відділу Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Київського району Харківської міської ради

У трудовій книжці працівниці-сумісника зробили запис про прийняття її на роботу за сумісництвом (див. нижче).

Перед її звільненням вирішили «виправити» ситуацію. Спочатку зробили запис про переведення на основне місце роботи, а потім — запис про визнання недійсним первісного запису про прийняття на роботу за сумісництвом та одночасно запис про звільнення.

Чи потрібно виправляти такі записи в трудовій книжці?

Передусім нагадаємо: з огляду на пряму норму з абз. 4 п. 1.1 Інструкції № 58 записи про роботу сумісників вносяться до трудової книжки тільки за основним місцем роботи.

Трудову книжку зовнішнього сумісника підприємство-роботодавець не заповнює внаслідок того, що вона повинна перебувати в роботодавця за основним місцем роботи. Але якщо працівник хоче, щоб запис про роботу за сумісництвом був у його трудовій книжці, він повинен отримати довідку про роботу за сумісництвом (у довільній формі). Записи на підставі такої довідки до трудової книжки вносить роботодавець за основним місцем роботи.

Увага!

Запис про роботу за сумісництвом зазвичай роблять одним рядком за весь період роботи, наприклад: «Працювала за сумісництвом на Приватному підприємстві «Люкс» на посаді менеджера з персоналу з 05.02.2019 по 08.05.2019».

Для цього зовнішньому суміснику роботодавець видає довідку в день звільнення.

Переходимо до порядку виправлення помилок.

По-перше, зазначимо, що помилки в трудовій книжці має право виправляти тільки той роботодавець, який зробив помилковий запис (п. 2.6 Інструкції № 58).

По-друге, виправлені відомості повинні повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження (п. 2.9 Інструкції № 58).

Важливо!

Закреслювати раніше внесені неточні або неправильні записи в розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» та «Відомості про заохочення» трудової книжки заборонено (п. 2.10 Інструкції № 58).

У цих розділах виправлення здійснюються шляхом зазначення:

• у графі 1 — порядкового номера запису;

• у графі 2 — дати внесення запису;

• у графі 3 — слів «Запис за № __ недійсний», а далі наводиться правильне формулювання;

у графі 4 — дати та номера наказу (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу, витяг з якого було неправильно внесено до трудової книжки, або наводяться реквізити нового наказу.

Що ми маємо в цій ситуації?

З одного боку, записи про роботу за сумісництвом до трудової книжки працівника повинен був вносити роботодавець за основним місцем роботи. Із цієї точки зору всі записи в трудовій книжці є помилковими.

З іншого боку, виправити помилку може тільки той роботодавець, який вніс помилкові записи, — роботодавець, у якого працівник працював за сумісництвом.

Як це зробити?

На наш погляд, у цьому випадку нічого не залишається, як визнати відразу всі записи, зроблені за місцем сумісництва, недійсними. У тому числі й запис про переведення на основне місце роботи, адже в працівника не може бути одночасно двох основних місць роботи.

Трудова книжка зі «скасовуючим» записом виглядатиме так, як показано на рисунку нижче.

Правильний запис про роботу за сумісництвом (його текст наведено вище) зможе зробити роботодавець за основним місцем роботи на підставі наданої працівником довідки.

img 1

Фрагмент трудової книжки зі «скасовуючим» записом

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі