Теми статей
Обрати теми

Розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту Міністерства соціальної політики України
На підприємстві працюють сезонні та тимчасові працівники. В яких випадках строкові договори, що укладені з ними, підлягають розірванню з ініціативи працівника?

Згідно зі ст. 7 КЗпП особливості регулювання праці працівників, зайнятих на тимчасових і сезонних роботах, і додаткові (крім передбачених у ст. 41 КЗпП) підстави для припинення трудового договору з ними установлюються законодавством.

На сьогодні нормативно-правовими актами, що регулюють такі трудові відносини, є:

для тимчасових робіт КЗпП, Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24.09.74 р. № 311-IX (далі — Указ № 311);

для сезонних робіт КЗпП, Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.74 р. № 310-IX (далі — Указ № 310), Список сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений постановою КМУ від 28.03.97 р. № 278.

Тимчасовими вважаються роботи, що виконуються працівниками, прийнятими на роботу на строк до двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), — до чотирьох місяців (п. 1 Указу № 311).

Сезонними вважаються роботи, які через природні та кліматичні умови виконуються не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше шести місяців (п. 1 Указу № 310). Вичерпний перелік сезонних робіт і сезонних галузей зазначено у Списку сезонних робіт.

Трудові договори, що укладаються з працівниками для виконання тимчасових або сезонних робіт, є різновидом строкових трудових договорів.

Можливість припинення такого трудового договору у зв’язку із закінченням строку його дії передбачена п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Разом із тим укладення трудового договору на визначений строк не позбавляє сторони такого договору можливості його дострокового розірвання за передбаченими в законодавстві підставами.

Так, згідно зі ст. 39 КЗпП строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі:

• хвороби або інвалідності працівника, які перешкоджають виконанню роботи за договором;

• порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору;

• коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; вступ до навчального закладу; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин).

У таких випадках роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Крім того, відповідно до п. 6 Указу № 310 та п. 5 Указу № 311 працівники, зайняті на тимчасових та сезонних роботах, мають право достроково розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця письмово за три дні. У цьому разі звільнення відбувається на підставі п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі