Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку лікарняних

Міністерство соціальної політики України
Лист від 11.06.2019 р. № 311/0/247-19

Управління нагляду за діяльністю Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування Міністерства соціальної політики розглянуло лист редакції газети «Оплата праці» від 29.05.2019 р. № 25 та повідомляє.

Статтею 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 (далі — Закон № 1105) установлено, що право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, зайняття підприємницькою та іншою діяльністю.

Статтею 30 Закону № 1105 передбачено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначаються та надаються за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які провадять підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) та за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частини другої статті 33 Закону № 1105 порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Відповідно до пункту 3 Порядку № 1266 середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нараховано єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок), на кількість календарних днів періоду перебування у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності, у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Пунктом 32 Порядку № 1266 визначено, що середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, внесених до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, що подаються до ДФС.

З урахуванням вищевикладеного на сьогодні для включення грошової винагороди, виплаченої на підставі цивільно-правового договору за період виконання повноважень у виборчій комісії протягом виборчого процесу, до заробітної плати, з якої обчислюється середня заробітна плата для розрахунку оплати листків непрацездатності за основним місцем роботи, законодавчо визначені підстави відсутні.

Водночас з метою захисту прав застрахованої особи вважаємо, що при обчисленні матеріального забезпечення за соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності може застосовуватися пункт 3 Порядку № 1266, при цьому період, коли особа була увільнена від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи на період виконання своїх повноважень у виборчій комісії на платній основі, має виключатися із розрахункового періоду як такий, що не відпрацьований з поважної причини.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Заступник начальника Управління нагляду за діяльністю Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування — начальник відділу О. Бобрик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі