Теми статей
Обрати теми

Сторновані лікарняні: ЄСВ-звіт

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниці (без інвалідності, основне місце роботи) в травні 2019 року були нараховані лікарняні за період непрацездатності, що тривала з 17 по 26 квітня 2019 року. У червні 2019 року з’ясувалося, що сума лікарняних була розрахована неправильно через збій у комп’ютерній програмі. Надмірно нараховані: 280 грн. лікарняних і 61,60 грн. ЄСВ. Обидві суми відсторновані у бухобліку в червні 2019 року. При цьому працівниця дала згоду на відрахування з її зарплати надмірно нараховану суму лікарняних.

Для того щоб з’ясувати, як ми повинні відобразити відсторновані суми лікарняних і суми нарахованих на них ЄСВ, звернемося до п. 9 розд. IV Порядку № 435*. У ньому зазначено, що допускається внесення від’ємних значень сум нарахованої зарплати (доходу) тільки у разі відображення:

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

• сум перерахунків заробітку (доходу), пов’язаного з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, допомоги по вагітності та пологах, нарахованих у попередніх періодах;

• сторнованих сум відпускних, допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах.

Розпочнемо з таблиці 6 ЄСВ-звіту.

Сторновані суми лікарняних і ЄСВ треба занести до таблиці 6 ЄСВ-звіту зі знаком «мінус» — граф 17, 18, 21. У графі 11 при цьому проставляємо місяць, ЗА який здійснюється сторно («04» — квітень).

Крім сторнованих сум лікарняних, у таблиці 6 ЄСВ-звіту в окремому рядку наводимо відомості про нараховану зарплату за червень 2019 року. Припустимо, її сума становила 4900 грн. (ЄСВ — 1078 грн.).

Перейдемо до таблиці 1 ЄСВ-звіту.

До рядків 1.3, 1.4 таблиці 1 ЄСВ-звіту сторновані суми лікарняних «розіб’ємо» у розрізі сум, що виплачуються за рахунок коштів роботодавця, і сум, що виплачуються за рахунок коштів ФСС. Робимо це з урахуванням «мінуса»:

• якщо сторно — це єдині суми лікарняних у звітному місяці — зазначаємо їх із «мінусом»;

• якщо, крім сторно, у звітному місяці були ще лікарняні — зменшуємо показник рядків 1.3, 1.4 на суму сторно.

До інших рядків таблиці 1 сторно лікарняних та ЄСВ потраплять, зменшуючи їх загальний показник.

З урахуванням викладеного, складемо таблиці 1 та 6 ЄСВ-звіту за червень (див. рис. 1 і 2).

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 1 ЄСВ-звіту за червень 2019 року (сторновані лікарняні)

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за червень 2019 року (сторновані лікарняні)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі