27.06.2019

Надбавка за стаж наукової роботи після переходу із ВНЗ до науково-дослідного сектору

Доцент ВНЗ ІІІ — ІV рівнів акредитації перейшла на роботу в науково-дослідний сектор на посаду завідувача. Вона має стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників 14 років і 4 місяці. Чи встановлюється їй надбавка за стаж наукової роботи на посаді завідувача науково-дослідного сектору, якщо стажу роботи на посадах наукових працівників у неї немає?

Норми щодо оплати праці наукових працівників передбачені Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 26.11.2015 р. № 848-VIII (далі — Закон № 848).

Статтею 36 цього Закону встановлено, що заробітна плата наукових працівників складається з посадових окладів (ставок), премій, доплат за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової, науково-педагогічної роботи та інших надбавок, доплат та винагород, передбачених законодавством у сфері наукової і науково-технічної діяльності.

Згідно зі ст. 31 Закону № 848 до основних посад наукових працівників віднесено, зокрема, керівників (завідувачів) наукового підрозділу. Частиною 2 цієї статті передбачено, що до наукових працівників належать також особи, які мають науковий ступінь і працюють за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями наук, за якою присуджено науковий ступінь.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону № 848 суб’єктами наукової і науково-технічної діяльності є наукові працівники, науково-педагогічні працівники, аспіранти, ад’юнкти і докторанти, інші вчені, наукові установи, університети, академії, інститути, музеї, інші юридичні особи незалежно від форми власності, що мають відповідні наукові підрозділи, та громадські наукові організації.

Статтею 35 Закону № 848 передбачено, що до стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах наукових працівників, визначених статтею 31 цього Закону, а також час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, визначених у Законі України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

Порядок установлення надбавки за стаж наукової роботи затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи» від 14.04.2004 р. № 494 (далі — Порядок). Пунктом 2 Порядку передбачено, що до стажу наукової роботи, який дає право на встановлення надбавки за стаж наукової роботи, зараховується час роботи, зазначений у ст. 223 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» — мається на увазі Закон від 13.12.91 р. № 1977-XII, який втратив чинність після прийняття Закону № 848.

Тому для вирішення питання виплати надбавки за стаж наукової роботи науковим працівникам закладів вищої освіти слід застосовувати норми ст. 35 Закону № 848, якою передбачено, що до стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів.

Згідно з п. 3 Порядку така надбавка виплачується щомісяця науковим працівникам залежно від стажу наукової роботи у таких розмірах:

Стаж наукової роботи

Розмір щомісячної надбавки, відсотків посадового окладу

понад 3 роки

10

понад 10 років

20

понад 20 років

30

Документами для визначення стажу наукової роботи є трудова книжка та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж наукової роботи.

Надбавка за стаж наукової роботи нараховується щомісяця виходячи з посадового окладу наукового працівника за основним місцем роботи. За місцем роботи за сумісництвом надбавка за стаж наукової роботи не виплачується.

Тому завідувачу науково-дослідного сектору закладу вищої освіти, який має стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників понад 14 років, надбавка за науковий стаж виплачується щомісячно у розмірі 20 % посадового окладу.

ВАМ МОЖЕ СТАТИ У ПРИГОДІ

Публікація

Де знайти

На скільки підвищити оклади науково-педагогічним працівникам

«ОП», 2019, № 8

Підвищення посадових окладів науково-педагогічним працівникам

«ОП», 2019, № 3

Доплата за науковий ступінь кандидата педагогічних наук педпрацівникові

«ОП», 2018, № 24

Проректор & доцент: нюанси оплати праці

«ОП», 2018, № 24

Визначаємо розмір посадового окладу доценту без вченого звання

«ОП», 2018, № 20

В асистента вишу є міжнародний сертифікат: який оклад та надбавки йому встановити

«ОП», 2018, № 15

Визначаємо стаж для виплати надбавки за вислугу років

«ОП», 2018, № 11

Викладачу коледжу присвоєно вищу кваліфікаційну категорію: атестаційні моменти + право на звання

«ОП», 2017, № 18

На посаду професора без однойменного вченого звання: що з тарифним розрядом

«ОП», 2017, № 4