№4

Оплата праці, лютий, 2017/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Щодо відображення сум додаткової бази єдиного внеску за попередні місяці у Звіті з ЄСВ Лист від 02.02.2017 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15
  • «Ургентні» нічні — нараховують «зверху» МЗП Згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом МОЗ і Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519, працівникам медичних установ передбачено два розміри доплати за роботу в нічний час: — для звичайних працівників, які залучаються до роботи в нічний час, — у розмірі 35 % посадового окладу; — для працівників «ургентних» відділень, — у розмірі 50 % посадового окладу. Чи включається доплата за роботу в нічний час для працівників «ургентних» відділень до суми зарплати для цілей визначення доплати до МЗП, чи її нараховувати «зверху» МЗП?
  • Три в одному: враховуємо особливості розрахунку і відображення у звітності відпускних, компенсації за невикористану відпустку та грошової допомоги до відпустки Непоодинокими бувають випадки, коли працівник іде у відпустку з перших чисел календарного місяця. При цьому розрахунок з ним за відпускними, матдопомогою до відпустки, а можливо, й за компенсацією за невикористану відпустку потрібно провести в місяці, що передує місяцю початку відпустки. Як у цій ситуації правильно визначити розрахунковий період для таких виплат? Які особливості щодо розрахунку таких виплат передбачено чинним законодавством? Як потрібно відобразити такі виплати у звітності? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете у нашій статті.
  • Нараховуємо компенсацію за невикористану відпустку після дати звільнення, але в місяці звільнення. Чи застосовується ПСП? Працівник звільнений 17.02.2017 р. Компенсацію за невикористані дні відпустки нараховано йому 28.02.2017 р., тобто після дати звільнення. Весь період, поки працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем, він користувався правом на звичайну ПСП. Тому до зарплати лютого (що виплачується при звільненні) вона також була застосована. Підкажіть, як тепер бути з ПСП у такій ситуації: застосувати її потрібно було до загальної суми доходу працівника за лютий (з урахуванням компенсації) чи тільки до заробітної плати (як уже було зроблено)?
  • ЗП = 2240 грн.: чи застосовувати ПСП Працівник працює за основним місцем роботи в режимі неповного робочого часу. Він надав роботодавцю заяву на застосування податкової соціальної пільги. За лютий 2017 року такому працівнику нарахували зарплату в сумі, що дорівнює 2240 грн. Чи застосовується до зарплати в розмірі 2240 грн. податкова соціальна пільга?
  • Нараховуємо компенсацію за невикористану відпустку в наступному місяці після звільнення. Як оподатковувати? Після того, як у січні по установі було нараховано та виплачено зарплату, один з працівників написав заяву на звільнення, датовану 31.01.2017 р. Працівник був звільнений тією датою, про яку просив у своїй заяві (31.01.2017 р.). У січні йому було виплачено зарплату за відпрацьовані дні. А компенсацію за невикористану відпустку, на яку він має право у зв’язку зі звільненням, було нараховано вже в лютому 2017 року. Підкажіть, як бути з оподаткуванням компенсації за невикористану відпустку (ПДФО, ВЗ, ЄСВ)? Як показати таку виплату у звітах? Яку відповідальність передбачено на сьогодні за те, що з працівником не здійснено розрахунок у день звільнення?
  • Перший декрет → Відпустка до 3 років → Другий декрет: розраховуємо допомогу Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за першою дитиною до 3 років (до 29.04.2017 р.), очікує другу дитину. У результаті з 28 лютого 2017 року (на 126 к. дн.) вона йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи потрібно переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років, щоб оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Протягом останніх 12 місяців жінка заробітку не мала. Як у такій ситуації їй розраховувати допомогу по вагітності та пологах: виходячи з окладу (6527 грн.) чи двох МЗП (6400 грн.)?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у лютому 2017 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів та внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Виключення з МЗП доплат працівникам галузі освіти* Чи включаються до мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року для працівників галузі освіти доплати за роботу з дезінфікуючими засобами? Чи враховується для порівняння з «мінімалкою» заробітна плата за сумісництвом?
  • На посаду професора без однойменного вченого звання: що з тарифним розрядом Науково-педагогічний працівник обіймав посаду доцента. У нього є науковий ступінь кандидата наук і вчене звання доцента. Зараз цей науково-педагогічний працівник обіймає посаду професора, не маючи при цьому вченого звання професора. Який тарифний розряд йому має бути установлений?
  • Доплата за завідування бібліотекою: кому і скільки Чи залежить розмір доплати за завідування бібліотекою від того, введено або ні до штату загальноосвітнього навчального закладу посаду бібліотекаря? Яким нормативно-правовим документом слід керуватися при установленні посадового окладу за посадою завідувача бібліотеки у школі?
  • На посаду учителя претендує особа з науковим ступенем: чи «світить» їй вища кваліфікаційна категорія До спеціалізованої школи I — III ступенів на посаду учителя приймається особа, яка має науковий ступінь кандидата наук та вчене звання доцента. Міський орган управління освітою призначає цю особу на посаду учителя з кваліфікаційною категорією «спеціаліст». Чи можна при прийнятті цього учителя установити йому одразу кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» без проведення атестації?
  • Медстатистик за сумісництвом: визначаємо тарифний розряд і право на надбавку за вислугу років У закладі охорони здоров’я працює працівниця: за основною посадою — медсестрою I кваліфікаційної категорії (має право на надбавку за вислугу років у 20-відсотковому розмірі), за сумісництвом — медичним статистиком на 0,5 ставки. Ця працівниця не має спеціалізації за фахом «Медична статистика». Який тарифний розряд їй необхідно установити як медичному статистику та чи має вона право на надбавку за вислугу років у 20-відсотковому розмірі за цією посадою?
  • Виїзна неонатологічна бригада невідкладної меддопомоги: як оплатити працю її медпрацівникам У відділенні інтенсивної терапії лікарні працює виїзна неонатологічна бригада невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії, до складу якої входять лікарі та медсестри. Ця бригада забирає новонароджених з пологових будинків різних населених пунктів і відвозить їх до лікарні. Інколи бригада повертається до лікарні, за якою закріплена, уже після закінчення своєї зміни (наприклад, зміна бригади закінчується о 8-й ранку, а бригада повертається з виклику о 10-й ранку). Чи вважаються такі години «переробітку» (у наведеному випадку — 2 години) надурочними, що підлягають відповідній оплаті? Чим це підтверджується на нормативному рівні? Які доплати і надбавки здійснюють медпрацівникам неонатологічної бригади невідкладної меддопомоги?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі