Теми статей
Обрати теми

Працівник достроково вийшов із навчальної відпустки: як оплачувати?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
На підставі довідки-виклику на сесію працівникові надано навчальну відпустку з 02.01.2019 р. по 31.01.2019 р. Відпускні виплачено в грудні 2018 року. У довідці про участь у сесії зазначено, що працівник вибув із навчального закладу 29.01.2019 р. На роботу він вийшов 30.01.2019 р. Як правильно в цій ситуації оплатити дні 30 і 31 січня 2019 року?

За своєю суттю, навчальна відпустка є пільгою для працівника (глава XIV Кодексу законів про працю України «Пільги для працівників, які поєднують роботу з навчанням»). Тому студент може скористатися такою відпусткою в повному обсязі, частково чи не скористатися взагалі.

Якщо працівник достроково вирішив усі свої студентські завдання (склав іспити, захистив диплом тощо), то він може перервати навчальну відпустку і вийти на роботу раніше строку, визначеного відповідним наказом.

Таким чином, ситуація, описана в запитанні, повністю вписується в рамки трудового законодавства.

Що ж робити з виплаченими відпускними?

З першого дня виходу на роботу праця працівника оплачується у звичайному порядку. У випадку, наведеному в запитанні, роботодавець зобов’язаний нараховувати зарплату працівникові з 30.01.2019 р., тобто з дня фактичного повернення працівника до своїх трудових обов’язків.

Той факт, що працівникові раніше було виплачено відпускні за 30 і 31 січня 2019 року, на величину зарплати, нарахованої за ці дні, ніяк не вплине. При цьому коригувати (утримувати з працівника) відпускні за невикористані дні навчальної відпустки немає правових підстав (див. лист Мінсоцполітики від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284 // «ОП», 2018, № 8, с. 12). Річ у тому, що утримання надміру виплачених відпускних із зарплати працівника передбачено тільки в одному випадку, наведеному в ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки): коли працівник достроково «відгуляв» щорічну відпустку і звільняється, не відпрацювавши повністю робочий рік, за який надано таку відпустку.

Навчальну відпустку надають згідно зі ст. 13 — 15 Закону про відпустки. Це додаткова оплачувана відпустка у зв’язку з навчанням. Вона жодним чином не пов’язана з тривалістю відпрацьованого часу працівником протягом робочого року. Саме тому норма ст. 22 Закону про відпустки не поширюється на навчальну відпустку.

Виходить, що працівник, який достроково вийшов на роботу з навчальної відпустки, отримає подвійну оплату (зарплату і відпускні) за робочі дні, які згідно з наказом мали бути для нього днями відпустки.

Бюджетним установам, зважаючи на обмеженість фонду оплати праці, слід уникати виникнення подібних ситуацій (нехай краще працівник догуляє належні йому дні навчальної відпустки, а вже потім виходить на роботу).

У Табелі обліку використання робочого часу (типова форма № П-5) дні додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням (з 02.01.2019 р. по 29.01.2019 р.) будуть позначені кодом «Н» (цифровий код «12»). А 30 і 31 січня 2019 року працівник виконував свої трудові обов’язки і за ці дні йому буде нарахована зарплата в загальному порядку. Тому в Табелі необхідно позначити їх як звичайні робочі дні (зазвичай, код «Р» або «01»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі