Теми статей
Обрати теми

Трудові книжки: як вести облік та зберігати

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Як зберігати та обліковувати трудові книжки?

Колись трудові книжки вважалися бланками суворої звітності. Тепер їх взагалі збираються замінити електронними реєстрами. Однак про повну відмову від паперової форми цього документа наразі не йдеться. Тож роботодавцю доведеться й надалі мати справу з трудовими книжками працівників. Вдивіться уважно в п. 3 постанови № 301* — із січня 2014 року в ньому відсутні слова, які раніше вказували на особливий облік бланків трудових книжок. Тому Книгу обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них типової форми № П-9 вести не потрібно.

* Постанова КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93 р. № 301.

І нехай вас не хвилює той факт, що в Інструкції № 58 трудова книжка досі розглядається як бланк суворої звітності, відповідно, п. 7.1 Інструкції № 58 вимагає, щоб бухгалтерія підприємства (установи, організації) вела згадану вище Книгу за формою № П-9. Просто в уповноважених органів ніяк не дійдуть руки, щоб внеси відповідні правки до Інструкції № 58.

А ось Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них за формою № П-10, затверджена наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277, актуальна й сьогодні. Зверніть увагу: ця Книга має бути пронумерована, прошнурована і скріплена підписом керівника установи та печаткою. У більшості випадків такі Книги ведуться спеціалістами кадрової служби (служби управління персоналом) або іншого підрозділу, відповідального за оформлення та звільнення працівників.

У Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них реєструють усі трудові книжки, прийняті від працівників при працевлаштуванні, а також заведені трудові книжки і вкладиші до них із записом серії та номера.

У графах 2 — 4 Книги зазначають:

• дату надання трудової книжки при працевлаштуванні — щодо працівників, які прийняті з трудовою книжкою, або

• дату, коли трудову книжку оформили в установі, — для працівників, які працевлаштуються вперше.

Графу 11 Книги заповнюють тільки щодо трудових книжок та/або вкладишів, які видали й оформили в цій установі. Якщо ж книжка/вкладиш була надана працівником, у цій графі ставлять прочерк.

У день звільнення працівникові видають трудову книжку/вкладиш. При цьому дату видачі книжки та реквізити наказу про звільнення вносять до графи 12 Книги за формою № П-10, а в графі 13 працівник своїм підписом підтверджує, що отримав трудову книжку. Крім того, підпис про отримання трудової книжки звільнений працівник повинен поставити в Особовій картці за формою № П-2.

У випадку якщо працівник у день звільнення відсутній на роботі, власник або уповноважений ним орган у цей день направляє йому поштове повідомлення про необхідність отримати трудову книжку.

Важливо! Пересилання трудової книжки поштою з доставкою за зазначеною адресою допускається тільки з письмової згоди працівника.

Трудові книжки, які працівники не забрали при звільненні (незатребувані), зберігають протягом 2 років в установі окремо від трудових книжок інших працівників. Після закінчення цього строку незатребувані трудові книжки передаються до архіву установи, де їх зберігають не менше 50 років, після чого знищують в установленому порядку (п. 6.2 Інструкції № 58).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі