Теми статей
Обрати теми

Таблиця 7 Звіту з ЄСВ: знімаємо питання щодо заповнення

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Більшість роботодавців знайома з трьома таблицями Звіту за формою № Д4: 1, 5 і 6. Але є ті з них, у кого у Звіті «живе» ще одна таблиця — 7. Формують її у тому випадку, коли в роботодавця є працівники, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах або за вислугу років. Сьогодні розглянемо низку запитань, які виникають у наших читачів при заповненні цієї таблиці ЄСВ-звіту.

Кому заповнювати?

Як зрозуміти, чи треба роботодавцеві формувати таблицю 7 у Звіті з ЄСВ?

Таблицю 7 Звіту за формою № Д4 формують страхувальники, що мають робочі місця, робота на яких зараховується в спеціальний стаж.

Категорії осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, наведені в ст. 13 Закону № 1788*.

* Закон України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Право на пенсію за вислугу років мають окремі категорії працівників, перераховані в ст. 52, 54 і 55 Закону № 1788.

Зазначимо: якщо йдеться про працівників, що обіймають посади у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, то в цьому випадку не обійтися без Переліку, затвердженого постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909.

Крім того, право на пенсію за вислугу років може бути передбачене іншими законами, наприклад право прокурорів на пенсію за вислугу років передбачене ст. 86 Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 р. № 1697-VII. Перелік підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб наведений у додатку 3 до Порядку № 435.

Шукаємо зв’язок

Чи пов’язані між собою таблиці 6 і 7 Звіту за формою № Д4?

Так. Якщо період роботи працівника на підприємстві зараховується в спецстаж, то при формуванні таблиці 6 Звіту з даними за таким працівником у графі 23 слід проставити відмітку «1-так». Після цього відомості про страховий стаж працівника ви зможете відобразити в таблиці 7 Звіту.

Якщо у вас за поточний місяць немає даних для заповнення таблиці 7, то її формувати не треба.

Інвалідність

Працівник закладу охорони здоров’я, що має право на пенсію за вислугу років, повідомив про те, що йому встановлена інвалідність. Чи треба цю інформацію якось відображати в таблиці 7 ЄСВ-звіту?

Інформацію про встановлення працівникові інвалідності ви відобразите в таблиці 6 Звіту за формою № Д4, вказавши відповідний код застрахованої особи в графі 9.

А ось в таблиці 7 ні Порядком, ні самою формою бланка не передбачено будь-якого відображення інформації про інвалідність працівника. Цей факт ніяк не вплине на зарахування періоду роботи в спецстаж. Відповідно код підстави для обліку спецстажу працівникові охорони здоров’я, про яку йшла мова в запитанні, залишиться тим самим — ЗПЗ055Е1 (див. додаток 3 до Порядку № 435).

Дні або години?

Який порядок заповнення граф 12 «Кількість днів» і 13 «Кількість годин, хвилин»? Треба заповнювати одночасно обидві графи чи обирати один із цих реквізитів?

Роботодавці заповнюють тільки одну з двох граф таблиці 7: або 12, або 13. Вибір залежить від варіанта обліку робочого часу, встановленого у страхувальника для конкретної застрахованої особи. Так, якщо робочий час враховують, наприклад, у днях, то кількість фактично відпрацьованих днів в умовах праці, що дають підстави для нарахування спецстажу, проставляєте в графі 12. При цьому графа 13 залишається не заповненою (у паперовому варіанті прокреслюється).

Військова служба

Чи треба роботодавцеві відображати в таблиці 7 період військової служби (строкової або за контрактом) працівника підприємства?

Ні, в період військової служби інформація про працівника, чия трудова діяльність давала підстави для зарахування періодів роботи в спецстаж, не відображається роботодавцем-страхувальником у таблиці 7 Звіту за формою № Д4. Дані про цей період будуть внесені за місцем служби з кодом ПСД003Г1 «Час військової служби у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях».

Відпустка/непрацездатність

Музичний керівник дошкільного навчального закладу в жовтні не відпрацював жодного дня у зв’язку з хворобою і подальшим виходом у відпустку. Чи треба відомості про нього відображати в таблиці 7, сформованій за такий місяць?

Так, треба. Адже в період хвороби і відпустки трудові відносини з працівником не припиняються. До речі, якщо застрахована особа, прийнята на посаду, робота на якій зараховується в спецстаж, увесь місяць перебувала в трудових відносинах з роботодавцем, то в графі 10 таблиці 7 Звіту за формою № Д4 слід проставити «01» (перше число місяця), а в графі 11 — «31» (останнє число жовтня). Інформацію в графі 12 (13) таблиці 7 також зазначаємо виходячи з розрахунку повністю відпрацьованого місяця.

Переведення

У поточному місяці працівника перевели на посаду, робота на якій зараховується в спецстаж. Як це відобразити у Звіті за формою № Д4?

Розпочнемо з таблиці 5 Звіту за формою № Д4.

Інформація про закінчення роботи на попередній посаді і початок роботи на новій посаді обов’язково відображається в таблиці 5. У таблиці 6 суму заробітної плати, нарахованої працівникові за фактично відпрацьований час на посаді, робота на якій зараховується в спецстаж, відображаєте в окремому рядку, проставляючи в графі 23 ознаку «1-так». У таблиці 7 в графі 10 зазначаєте дату початку роботи на посаді, за якою рахується спецстаж. Ця дата повинна збігатися з датою, зазначеною в графі 11 «дата початку» таблиці 5 за рядком з інформацією про початок роботи працівника на новій посаді.

Питання атестації

Чи завжди мають бути заповнені графи 15 і 16 таблиці 7 Звіту за формою № Д4?

Графи 15 «№ наказу про проведення атестації робочого місця» і 16 «Дата наказу про проведення атестації робочого місця» страхувальники заповнюють тільки тоді, коли для віднесення періодів роботи в спецстаж потрібне проведення атестації.

Відпустка до 3 (6) років і відомості про спецстаж

Вчителька-логопед дошкільного навчального закладу йде у відпустку для догляду за дитиною. Чи треба продовжувати відображати інформацію про неї в таблиці 7 Звіту за формою № Д4?

Так, треба. При цьому майте на увазі: дані за звичайними працівниками, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до 3 (6) років і яким у поточному місяці не нараховуються виплати, що входять у базу нарахування ЄСВ, в таблиці 6 страхувальники не відображають.Проте між таблицями 6 і 7 Звіту є контроль. Тому для коректного відображення відомостей щодо працівниці із спецстажем дійте так.

У таблиці 6 формуємо рядок без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах. При цьому в графі 23 зазначаємо ознаку «1-так». У таблиці 7 заповнюємо рядок із кодом, який відповідає займаній працівницею посаді. Це важливий момент. Адже на практиці нерідко бухгалтери помилково вказують код підстави ПСД003Б1 «Час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку».

Виправлення помилок

При формуванні Звіту за формою № Д4 були допущені помилки. У результаті за одним працівником відомості не були відображені в таблиці 7, а за другим — неправильно зазначений код підстави для обліку спецстажу. Як це виправити?

Якщо помилки в таблиці 7 виявили до закінчення граничного терміну подання звітності з ЄСВ, то вам необхідно повторно сформувати і подати в повному обсязі Звіт з правильними показниками.

Чинним вважатиметься останній електронний або паперовий звіт, поданий вами до закінчення граничного терміну подання звітності. Наново формувати і подавати необхідно увесь Звіт з ЄСВ з усіма таблицями із статусом «початкова», а не тільки таблицю 7, в якій були виявлені помилки.

Якщо помилки виявили після закінчення граничного терміну подання пенсійної та ЄСВ-звітності, то діємо так. Щоб доповнити забутими відомостями, формуємо і подаємо за період, в якому припустилися помилки, звіт, що містить:

• таблицю 7 із зазначенням типу форми «додаткова», із забутими відомостями;

• титульний аркуш (перелік таблиць звіту) із зазначенням типу форми «додаткова».

Виправляти помилку в коді підстави для обліку спецстажу слід так. Формуємо виправляючий звіт за той період, в якому припустилися помилки. Він складатиметься з титульного аркуша (перелік таблиць звіту) з типом форми «скасовуюча» і двох таблиць 7. Перша таблиця — з типом форми «скасовуюча». У ній повторюємо рядок з раніше відображеними неправильними відомостями щодо працівника. У другій таблиці 7 з типом форми «початкова» вказуємо правильні відомості. Звіт здаємо в податкову.

Важливо! Таблиці із статусами «скасовуюча» і «додаткова» за один і той же звітний період завжди подаються з окремими титульними аркушами (як два окремі звіти). На це звертає увагу п. 6 розд. V Порядку № 435.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі