Теми статей
Обрати теми

Рівень володіння державною мовою: яким документом можна підтвердити?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Вільне володіння державною мовою — одна із обов’язкових вимог до держслужбовців. Тому всі, хто бажає поступити на держслужбу, повинні підтвердити це відповідним документом. До недавнього часу від кандидатів вимагали спеціальне посвідчення, але після «перезавантаження влади» все змінилося.

З формулювання ч. 1 ст. 25 Закону про держслужбу* (в редакції до 25.09.2019 р.) випливало, що кандидат на посаду держслужби зобов’язаний надавати виключно оригінал посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 р. № 117-IX, який набрав чинності з 25.09.2019 р., внесено зміни до Закону про держслужбу, зокрема до статті 25 цього Закону. Тепер особа, яка бажає взяти участь у конкурсі на зайняття посади держслужби, може підтвердити рівень вільного володіння державною мовою будь-яким способом, у тому числі шляхом надання копій відповідних документів або зазначення їх реквізитів.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Копії документів переможця конкурсу, які підтверджують зазначену інформацію, у разі призначення його на посаду держслужби додаються до його особової справи (ч. 5 ст. 25 Закону про держслужбу). Які ж це документи?

Національне агентство з питань держслужби вважає, що це можуть бути, зокрема (див. роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби від 11.10.2019 р. № 79-р/з):

• документи державного зразка про середню/вищу освіту, в яких зазначено про вивчення відповідного предмета/дисципліни і які підтверджують знання української мови;

• посвідчення щодо вільного володіння державною мовою, отримані до 25.09.2019 р.

Проте при вирішенні мовних питань слід керуватися не лише Законом про держслужбу, але й Законом про мову**. А він дозволяє використовувати документ про повну загальну середню освіту, що підтверджує вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни), суворо визначеному колу осіб — депутатам місцевих рад, посадовим особам органів місцевого самоврядування, службовцям НБУ, адвокатам, нотаріусам, педпрацівникам тощо.

** Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. № 2704-VIII.

Що стосується держслужбовців, то їх рівень володіння українською мовою повинен засвідчувати відповідний державний сертифікат, виданий Національною комісією зі стандартів державної мови за результатами проведеного іспиту (ст. 9 і 10 Закону про мову). Буд-яких інших документів, що засвідчують рівень володіння українською мовою, для держслужбовців Законом про мову не передбачено.

Таким чином, на нашу думку, з 25.09.2019 р. особа, яка бажає взяти участь у конкурсі на зайняття посади держслужби, може підтвердити рівень вільного володіння українською мовою копією державного сертифікату, виданого Національною комісією зі стандартів державної мови, або посвідченням щодо вільного володіння державною мовою, отриманим до 25.09.2019 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі