Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь працівникам ВНЗ

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можливе встановлення доплати за науковий ступінь кандидата наук (доктор філософії) або доктора наук працівникам ВНЗ III – IV рівня акредитації, які не належать до категорії науково-педагогічних, педагогічних та наукових працівників? Наприклад: провідний юрисконсульт має науковий ступінь кандидата юридичних наук, провідний інженер-програміст — доктора технічних наук (спеціальність «Математичне моделювання та обчислювальні методи»).

Абзацом «г» п.п. 3 п. 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) передбачено встановлення доплат працівникам за науковий ступінь кандидата наук, доктора філософії у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Передбачено також, що зазначені доплати встановлюються працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем. Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником закладу.

Аналогічна норма передбачена також абзацом «г» п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

При цьому слід зазначити, що ані постановою № 1298, ані наказом № 557 не встановлено умови щодо відповідності спеціальності, з якої захищено дисертацію, професійній діяльності.

Не існує нормативно-правових актів, які б передбачали конкретні вимоги щодо порядку визначення такої відповідності.

Щодо наукового ступеня кандидата юридичних наук, то є очевидним, що він відповідає діяльності за посадою юрисконсульта. Аналогічно — науковий ступінь доктора технічних наук зі спеціальності «Математичне моделювання та обчислювальні методи» відповідає діяльності на посаді інженера-програміста.

Процедура встановлення відповідності наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді може здійснюватися також за погодженням з виборним профспілковим органом (профспілковим комітетом), до повноважень якого відповідно до ст. 247 КЗпП належить вирішення разом з власником або уповноваженим ним органом питань оплати праці працівників, зокрема умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних виплат.

Але остаточне право визначення такої відповідності належить керівнику закладу.

Поставити будь-яким органом чи особою під сумнів правильність установлення керівником закладу освіти відповідності роботи працівника науковому ступеню — означає порушити його право на визначення такої відповідності та встановлення доплати, надане постановою № 1298 та наказом № 557.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі