Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителів-сумісників під час карантину

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як на час оголошення карантину провадиться оплата праці вчителів, викладачів, вихователів, керівників, які працюють у декількох закладах освіти?

Відповідно до п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), оплата праці педагогічних працівників здійснюється за тарифікацією.

Погодинна оплата праці педагогічних працівників провадиться лише у випадках заміни тимчасово відсутніх інших педагогічних працівників, якщо така заміна тривала менше двох місяців, а понад цей термін — за тарифікацією з першого дня заміни (п. 73 Інструкції № 102).

У спільному листі Міністерства освіти і науки України № 1/9-162 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 17.03.2020 р. № 02-5/202 міністерство та ЦК Профспілки, зокрема, наголошується на необхідності збереження за працівниками на період карантину середньої заробітної плати, розмір якої визначається згідно з Порядком № 100.

Крім педагогічних працівників, заробітна плата на час карантину має зберігатися за іншими працівниками (бібліотекарями, помічниками вихователів, прибиральниками, робітниками тощо). Адже п.п. 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки передбачено забезпечення оплати простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини, в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Оплата праці за фактично виконану педагогічну роботу в закладах провадиться тим педагогічним працівникам, які виконують її в межах основного робочого часу в обсязі до 240 годин на рік з погодинного розрахунку. Переважно це методисти методичних установ, спеціалісти відділів та управлінь освіти.

Згідно з п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43, така робота не є сумісництвом.

Важливо!

Тому на час оголошеного карантину за вчителями, викладачами, вихователями, керівниками гуртків, які працюють у декількох закладах освіти, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, має зберігатися заробітна плата за кожним із цих закладів, незалежно від обсягу педагогічного навантаження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі