Теми статей
Обрати теми

З держслужби — до ОМС: додаткова відпустка за стаж у перший рік роботи

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця прийнята на роботу до ОМС 02.03.2020 р. При цьому вона вже мала стаж держслужби більше 15 років. Чи має така працівниця право на додаткову відпустку за стаж держслужби і служби в ОМС тривалістю 15 календарних днів? Коли вона вперше може взяти додаткову відпустку за стаж тривалістю 15 календарних днів за новим місцем роботи (чи працює тут правило «6 місяців»)?

Статтею 21 Закону № 2493* передбачено, що посадовим особам місцевого самоврядування, які мають стаж служби в ОМС більше 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Порядок і умови надання додаткової відпустки за стаж урегульовані постановою № 250**.

* Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

** Постанова КМУ «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток» від 27.04.94 р. № 250.

Так, відповідно до постанови № 250 посадовим особам ОМС, які мають стаж служби більше 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів, а починаючи з 11-го року ця відпустка збільшується на 2 календарних дні за кожен наступний рік. Тривалість додаткової відпустки за стаж не може перевищувати 15 календарних днів***.

*** Про відпустки посадових осіб ОМС читайте в статті «Справив діло — гуляй сміло, або Відпустки посадових осіб ОМС» (Спецвипуск «ОП», 2020, № 12/1, с. 16).

Увага! Право на додаткову відпустку за стаж та її тривалість залежать від наявності в посадової особи ОМС відповідного стажу роботи, а не від відпрацьованого часу у відповідному робочому році.

Додаткову відпустку конкретної тривалості надають посадовій особі ОМС після дати досягнення відповідного стажу служби в ОМС.

У свою чергу, до стажу служби в ОМС зараховують період роботи на посадах, на які поширюється дія Закону № 2493, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу держслужби (ст. 22 Закону № 2493).

Додаткова відпустка за стаж служби в ОМС належить до категорії щорічних відпусток. Тому при звільненні працівникові виплачують компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки. Причому «пропорційний» підхід (як у випадку зі щорічною основною відпусткою) не використовують.

Відповідно якщо працівник за попереднім місцем роботи використав додаткову відпустку за стаж або отримав за неї компенсацію при звільненні, то за новим місцем роботи додаткова відпустка за «використаний» рік не надається.

Важливо! Оскільки додаткова відпустка за стаж є щорічною, право на неї в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи в цій установі (ч. 5 ст. 10 Закону про відпустки).

Категорії працівників, яким щорічні відпустки (у тому числі додаткова відпустка за стаж служби в ОМС) надають за їх бажанням до закінчення 6-місячного строку, перелічено в ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі