Теми статей
Обрати теми

Структурні та відокремлені підрозділи & 1ДФ

Максименко Леся, експерт з питань оплати праці
У підприємства є відокремлені та структурні підрозділи в інших містах. Як у цьому випадку подавати форму № 1ДФ?

Порядок подання форми № 1ДФ за працівників відокремлених підрозділів залежатиме від того, уповноважило головне підприємство відокремлений підрозділ бути податковим агентом чи ні.

Якщо так, то відокремлений підрозділ як податковий агент зобов’язаний самостійно:

• нарахувати, утримати й перерахувати ПДФО і ВЗ з доходів найманих працівників, працевлаштованих у такому підрозділі, до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням;

• формувати і подавати до податкового органу за своїм місцезнаходженням Податковий розрахунок № 1ДФ. При цьому в реквізитах форми зазначаються дані відокремленого підрозділу.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений на виконання функцій податкового агента, то головне підприємство саме за нього:

• нараховує, утримує з доходів працівників такого підрозділу ПДФО і перераховує його до місцевого бюджету за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу, а ВЗ до бюджету за місцезнаходженням головного підприємства;

• відображає інформацію про доходи працівників такого підрозділу і суми нарахованого/перерахованого ПДФО у формі № 1ДФ у вигляді окремої порції. Оригінал такої порції головне підприємство подає податківцям за своїм місцезнаходженням, а копію — до податкового органу за місцезнаходженням неуповноваженого підрозділу. А ось ВЗ з доходів найманих працівників головне підприємство відображає не в окремій порції, а в загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізособам у першій порції форми № 1ДФ.

Переходимо до структурних підрозділів.

Фіскали вважають, що правила сплати ПДФО і подання форми № 1ДФ щодо структурних підрозділів такі ж, як стосовно неуповноважених відокремлених підрозділів (див. лист ДФСУ від 27 березня 2019 р. № 10278/7/99-99-13-04-04-17), про них ми говорили вище.

Ми з такою позицією не згодні і вважаємо, що висновок фіскалів нізвідки не випливає та суперечить п.п. 14.1.30, п. 168 ПКУ і ч. 2 ст. 64 Бюджетного кодексу України. Обов’язок зі сплати ПДФО за місцезнаходженням підрозділу встановлений ст. 168 ПКУ тільки для відокремлених підрозділів, якими структурні підрозділи не є (див. ст. 64 ГКУ).

Підсумок такий: якщо ви обираєте варіант фіскалів, то форму № 1ДФ подаєте за таким же принципом, як за неуповноважений відокремлений підрозділ. Формуєте інформацію про доходи працівників структурного підрозділу і суми нарахованого/перерахованого ПДФО у формі № 1ДФ у вигляді окремої порції. А ось ВЗ — у першій порції в загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених у звітному кварталі.

Далі копію порції з даними про доходи працівників структурного підрозділу подаєте до податкового органу за місцезнаходженням структурного підрозділу. Якщо ви згодні з нами і вважаєте, що ваш структурний підрозділ ≠ відокремлений підрозділ і сплачуєте ПДФО до місцевого бюджету за місцезнаходженням юрособи, у такому разі й у формі № 1ДФ доходи працівників структурного підрозділу, який розташований в іншому місті, відображаєте разом з доходами інших працівників підприємства, а форму № 1ДФ подаєте до податкового органу за місцезнаходженням юрособи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі