Теми статей
Обрати теми

Відпустка вихователя не за графіком

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна використати щорічну основну відпустку вихователем закладу дошкільної освіти не за графіком, а перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами?

Відповідно до ст. 6 Закону про відпустки щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. До стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується, зокрема, час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка (ст. 9 Закону про відпустки).

Згідно зі ст. 10 Закону про відпустки право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві.

Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Разом із тим частиною шостою ст. 10 Закону про відпустки встановлено, що у разі надання працівникові щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті.

Підпунктом 1 частини сьомої ст. 10 Закону про відпустки встановлено, що щорічна відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на цьому підприємстві за бажанням працівника надаєть-ся жінкам — перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї.

Відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 тривалість щорічної основної відпустки вихователів закладів дошкільної освіти становить 56 календарних днів.

Тож щорічна основна відпустка має надаватися за бажанням вихователя закладу дошкільної освіти перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами повної тривалості, в тому числі у перший та наступні роки роботи у навчальному закладі у 2020 році тривалістю 56 календарних днів.

Згідно зі ст. 17 Закону про відпустки на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю: до пологів — 70 календарних днів; після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі