Теми статей
Обрати теми

Вчитель-«заочник»: оплачуємо навчальну відпустку

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як здійснюється оплата за дні відпустки вчителя, який навчається у магістратурі закладу вищої освіти із заочною формою навчання?

Відповідно до ст. 215 КЗпП працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах із заочною формою навчання, надаються додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, а також інші пільги, передбачені законодавством.

Згідно з п. 2 ст. 4 Закону про відпустки відпустка у зв’язку з навчанням є додатковою відпусткою.

Відповідно до ст. 15 цього Закону працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах із заочною формою навчання, надається додаткова оплачувана відпустка.

Для підтвердження права працівника на додаткову відпустку у зв’язку з навчанням необхідно надати керівнику установи, організації за основним місцем роботи довідку-виклик, форма якої затверджена наказом МОН «Про затвердження форм до- кументів з підготовки фахівців у закладах вищої ос- віти» від 13.02.2019 р. № 179 (Форма № Н-5.01).

Згідно зі ст. 217 КЗпП на час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата. Середня заробітна плата при наданні працівникам додаткових відпусток у зв’язку з навчанням обчислюється відповідно до Порядку № 100. Пунктом 7 цього Порядку передбачено: нарахування виплат за час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Одержаний результат перемножується на кількість календарних днів відпустки.

Для працівників, які навчаються без відриву від виробництва, передбачені й інші пільги.

Статтею 218 КЗпП передбачено, що працівникам, які навчаються на останніх курсах вищих навчальних закладів, протягом десяти учбових місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів надається щотижнево при шестиденному робочому тижні один вільний від роботи день для підготовки до занять з оплатою його в розмірі 50 відсотків одержуваної заробітної плати, але не нижче мінімального розміру заробітної плати. При п’ятиденному робочому тижні кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни за умови збереження загальної кількості вільних від роботи годин.

Протягом десяти навчальних місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів працівникам, за їх бажанням, може бути надано додатково ще один-два вільних від роботи дні на тиждень без збереження заробітної плати.

Статтею 219 КЗпП для працівників, які навчаються у вищих навчальних закладах із заочною формою навчання, передбачено один раз на рік оплату проїзду до місця знаходження вищого навчального закладу і назад у розмірі 50 відсотків вартості проїзду. У разі збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена (ст. 80 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі