Теми статей
Обрати теми

Працевлаштування осіб з інвалідністю: реєструємося у Фонді

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Необхідність зареєструватися у Фонді соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) безпосередньо пов’язана з обов’язком подання Звіту про виконання «інвалідного» нормативу. У які строки роботодавець повинен здійснити таку реєстрацію? Які документи потрібно для цього подати? Ми вам нагадаємо.

Згідно з п. 1. Порядку реєстрації* роботодавці, у яких СКШП за рік становить 8 і більше осіб, повинні зареєструватися у відділеннях Фонду за місцем своєї держреєстрації.

* Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

У загальному випадку для реєстрації роботодавці подають заяву про реєстрацію за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. № 98. Крім заяви, окремі роботодавці подають додатково:

1) копію рішення про внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій — для підприємств, установ та організацій, у тому числі громадських організацій осіб з інвалідністю, які повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів;

2) відомості про відокремлені підрозділи за формою, наведеною в додатку до Інструкції № 42**, — для роботодавців, у яких є відокремлені підрозділи;

** Інструкція щодо заповнення форми звітності № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінсоцполітики від 10.02.2007 р. № 42.

3) копію установчого договору та/або статуту госпоб’єднання, а також перелік підприємств, які ввійшли до складу госпоб’єднання, за формою додатка до Інструкції № 42 — для госпоб’єднань, до складу яких входять громадські організації осіб з інвалідністю.

Увага! Якщо ви подаєте заяву про реєстрацію до відділення Фонду особисто, то разом з копіями документів надаєте їх оригінали. Якщо ж заяву надсилаєте поштою, то копії потрібно посвідчити нотаріально.

Датою реєстрації у Фонді вважається дата надання документів, а в разі надіслання їх поштою — дата, зазначена на поштовому штемпелі. Строк реєстрації — до 1 лютого року, наступного за роком збільшення кількості працюючих за основним місцем роботи (СКШП за рік) до 8 і більше осіб.

Якщо змінилося найменування або місцезнаходження юрособи, або П. І. Б., або місце реєстрації проживання фізособи-підприємця, заяву разом з необхідними документами потрібно подати до Фонду протягом 10 робочих днів після держреєстрації змін до установчих документів юрособи або зміни П. І. Б. фізособи-підприємця.

За порушення строків реєстрації відповідальність не встановлена.

Якщо ви не встигнете зареєструватись до 1 лютого 2020 р., то ви зможете зареєструватися у Фонді безпосередньо перед поданням Звіту (тобто до 1 березня 2020 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі