Теми статей
Обрати теми

Вимога про сплату недоїмки з ЄСВ — тепер електронкою

Завдяки цьому податківці отримали можливість направляти платникам вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ як у паперовому, так і в електронному вигляді (відповідно до порядку, визначеного ст. 42 ПКУ).

Це означає, що платники, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію в Електронному кабінеті, отримуватимуть вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ через Електронний кабінет.

Датою вручення платникові документа буде дата, зазначена у квитанції про доставку, яка відправляється з Електронного кабінету автоматично.

Нові ознаки у формі № 1ДФ

З 01.07.2020 р. набули чинності зміни й до Довідника ознак доходів для заповнення форми № 1ДФ. Як наслідок, такі ознаки доходу, як «125» і «128» тепер приведені у відповідність із положеннями ПКУ, а доходи у вигляді поворотної фіндопомоги і доходи від надання нерухомості в лізинг, оренду або суборенду поділені з присвоєнням окремих ознак доходів («153», «197» і «106», «195», «196» відповідно).

Залишилося з’ясувати одне питання — коли починати застосовувати нові ознаки доходів? При заповненні форми № 1ДФ за II квартал (подаємо не пізніше за 10 серпня) або за III квартал (подаємо не пізніше за 12 жовтня)?

Враховуючи те, що наказ Мінфіну від 26.05.2020 р. № 241, яким були внесені зазначені зміни, набув чинності 01.07.2020 р., можемо стверджувати, що нові ознаки доходів слід застосовувати у звіті за III квартал 2020 року. З цим погоджуються й податківці.

Підвищено соцгарантії для окремих категорій громадян

Закон України від 02.06.2020 р. № 646-IX вніс зміни в низку нормативних документів.

У результаті:

• особи, які одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, віднесені до категорій громадян, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню. Проте їх не враховуватимуть при розрахунку «трудової» квоти;

• допомога на дітей, над якими встановлена опіка або піклування, збільшена до 2,5 розміру прожитмінімуму для дитини відповідного віку (а для дітей з інвалідністю, над якими встановлена опіка або піклування, — до 3,5 розміру прожитмінімуму);

• одиноким особам, які досягли 80-річного віку і за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та отримують пенсію, буде призначена державна соцдопомога по догляду у розмірі 40 % прожитмінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Індексація розміру аліментів: проєкт прийнятий за основу

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт від 18.06.2020 р. № 3112.

Цим документом пропонується внести правки до ч. 4 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII, які зобов’яжуть саме виконавця (тобто особу, яка проводить відрахування аліментів з доходу платника аліментів) щорічно проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі.

Ці зміни дозволять нарешті реалізувати норми про індексацію розміру аліментів, які вже давно прописані і в ст. 184 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III, і в ст. 2, 5 і 9 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі