Теми статей
Обрати теми

Посада викладача курсів та відповідальність за неповну особову справу

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Які можуть бути штрафи за те, що в особовій справі немає автобіографії та «Особового листка з обліку кадрів» та додатка до нього?

Які можуть бути штрафи за те, що в особовій справі немає автобіографії та «Особового листка з обліку кадрів» та додатка до нього?

Таке порушення можна віднести до порушень законодавства про працю.

Відповідно до положень п. 1 ст. 255 КпАП* («Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення») у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в ст. 218 — 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати, серед інших, уповноважені на те посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Так, ст. 41 КУпАП («Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці») наголошує, що порушення законодавства про працю (практично будь-які) тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від 510 до 1700 грн.

Водночас зазначені у питанні документи, а саме: автобіографія та особовий листок з обліку кадрів — не згадуються у КЗпП, який є основним документом, що регулює в Україні трудові правовідносини. То ж роботодавець має змогу оскаржити вищенаведені штрафні санкції (у разі їхнього накладення).

Викладач англійської мови за фахом буде викладати на відповідних курсах. Яка професійна назва роботи відповідає цій посаді серед наявних у Класифікаторі професій?

Перш за все слід зазначити, що працівник, про якого йдеться у запитанні, буде здійснювати діяльність за отриманим фахом — викладацьку.

Отже, не йдеться про будь-які суміжні види діяльності, які відображені у відповідній нормативній документації.

Тому пошук необхідної назви посади треба проводити виключно серед викладачів (а не, наприклад, лекторів).

Зазначимо, що на сьогодні Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) містить таку посаду сфери викладацької діяльності як «Викладач (методи навчання)» із кодом КП 2351.2 (група КП «Інші професіонали в галузі методів навчання»).

У такому узагальненому вигляді ця посада потребує розкриття з урахуванням того, що викладання англійської мови на курсах є одним з видів навчання.

Таким чином, такого викладача, який надає освітні послуги, можна прийняти на роботу на посаду, наприклад, «Викладач курсів англійської мови» із кодом КП 2351.2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі