Теми статей
Обрати теми

Електронні лікарняні: початок тестового режиму

Електронні лікарняні: початок тестового режиму

МОЗ робить чергові кроки для впровадження електронних лікарняних листів. Триває розробка базового функціонала електронних медичних висновків (підстав для створення електронного листка немає). Водночас іде підготовка нормативно-правових актів, які забезпечать роботу зазначених документів. Для запуску електронних лікарняних МОЗ планує використати:

1) або спрощену систему (саме її і тестуватимуть). Коли інформацію про пацієнта лікар за допомогою ЕЦП уносить до спеціальної форми на сайті ПФУ. Далі ці дані автоматично передаються всім відповідним службам з бази даних ПФУ;

2) або систему на базі eHealth. Коли інформацію про пацієнта лікар вносить безпосередньо до медичної бази eHealth. У цьому випадку всі дані знаходяться в центральній компоненті, з якої її отримують і ПФУ, і всі відповідні органи, які потребують інформації про ці лікарняні.

Робота повноцінної моделі функціонування електронних лікарняних запланована на початок 2021 року.

Допомога по частковому безробіттю & відпустка за свій рахунок

На сьогодні отримати допомогу по частковому безробіттю можуть тільки 2 категорії осіб:

• працівники (через роботодавців), яких у зв’язку з карантином перевели на роботу в режимі неповного робочого часу;

• ФОП — застраховані особи у разі втрати ними частини доходу внаслідок карантину.

Щоб виправити ситуацію, Кабміном прийнята постанова від 15.07.2020 р. № 600, завдяки якій серед одержувачів допомоги по частковому безробіттю з’являться також працівники (окрім осіб, що одержують пенсію), які в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після його завершення:

• отримують оплату часу простою згідно зі ст. 113 КЗпП (окрім періоду освоєння нового виробництва (продукції));

• перебувають у відпустці за свій рахунок згідно з п. 31 ч. 1 ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки.

Постанова набуває чинності з дня її публікації.

Підвищення зарплат медикам із 1 вересня

Уряд виділив кошти на підвищення зарплат медикам з 1 вересня 2020 року. Підвищення відбудеться як для лікарів, так і для середнього та молодшого медичного персоналу. Так, зарплата лікаря в середньому зросте на 3500 грн, середнього медичного персоналу — на 2500 грн, а молодшого медичного персоналу — на 1250 грн.

Кошти будуть спрямовані: до закладів охорони здоров’я, які належить до сфери управління МОЗ через МОЗ, а також до закладів охорони здоров’я комунальної власності через НСЗУ (так званий мотиваційний пакет) або структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних і Київської міської державних адміністрацій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі