Теми статей
Обрати теми

Як поділити щорічну основну відпустку?

Кучерова Оксана, юрист
Працівник бажає використати щорічну основну відпустку частинами. Немає роботодавця, який би не стикався з такою ситуацією. Що врахувати, як поділити та чи завжди потрібно дотримуватися правила «14 днів»?

Розпочнемо з основ.

Що нам говорить Закон про відпустки?

Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості. Головна умова: основна безперервна частина — не менше 14 календарних днів.

Хоча, на перший погляд, усе дуже просто, а все ж запитань виникає багато.

Тож розберемо цю норму «по кісточках».

Чи зобов’язаний роботодавець погодитися на поділ відпустки?

Роботодавець може, але не зобов’язаний поділити на частини щорічну відпустку. Отже, на надання відпустки частинами повинні погодитися обидві сторони — і працівник, і роботодавець.

Як можна поділити щорічну відпустку?

Трудовим законодавством установлена вимога тільки щодо тривалості обов’язкової безперервної частини щорічної відпустки — не менше 14 календарних днів. Тобто така неподільна частина може бути і більше, але головне— не менше.

Наприклад, при загальній тривалості відпустки в 24 календарних дні її можна поділити на 16 і 8 днів або ж на 20 і 4 дні. Варіантів багато!

Зверніть увагу, як саме повинен бути використаний залишок такої відпустки, законодавець не вказав.

Звісно, окрім того, що невикористаний залишок відпустки має бути надано працівнику не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року.

Саме тому частину щорічної відпустки, яка залишається (наприклад, 10, 8 або 4 календарних дні), працівник за бажанням також може подробити і навіть використовувати хоч по одному календарному дню.

Зверніть увагу: невикористана частина щорічної відпустки може бути надана з будь-якого дня тижня, незалежно від того, в який із днів тижня закінчилася попередня використана її частина (лист Мінпраці від 13.05.2010 р. № 140/13/116-10).

Чи обов’язково використовувати неподільну частину відпустки першою?

Неподільна частина щорічної відпустки не обов’язково має бути використана першою.

Законодавство не містить такої вимоги. Тому працівник, який має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні, може за бажанням поділити її таким чином: спочатку використати 5 календарних днів, згодом — ще 5 календарних днів, а вже потім — 14 календарних днів. Або ж обрати інший варіант.

Тож, як ви розумієте, міксувати частини щорічної відпустки можна по-різному. Головне, щоб це було узгоджено між працівником і роботодавцем. Ну і, звісно, щоб у підсумку одна із частин щорічної відпустки становила не менше 14 календарних днів.

14 календарних днів у робочому або календарному році?

За кожен робочий рік працівнику належить щорічна відпустка певної тривалості. Так-от, вимога про поділ на частини щорічної відпустки застосовується за кожний робочий рік окремо.

Наприклад, якщо працівник використає 7 календарних днів щорічної відпустки за минулий робочий рік і 7 календарних днів за поточний робочий рік (загалом 14 календарних днів), то вимога про поділ на частини щорічної відпустки не буде виконана. Той факт, що працівник у календарному році вже фактично використав 14 к. дн. відпустки підряд, до уваги не беремо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі