25.06.2020

Мінімальний ЄСВ-внесок: різні половинки одного місяця

Працівниця установи працювала в червні 2020 року:
— з 1-го по 15-те число — на умовах цивільно-правового договору (ЦПД);
— з 16-го по 30-те число — на умовах трудового договору.
Загальний дохід, отриманий нею за двома договорами, виявився нижчим за МЗП. Що буде базою для нарахування ЄСВ?

Як свідчить ЄСВ-правило: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, установленого законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП і ставки ЄСВ (п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Тобто виходячи з «мінімалки» (у 2020 році — 4723 грн).

База для нарахування ЄСВ визначена в ст. 7 Закону про ЄСВ. І до неї входять, зокрема:

• і виплати у вигляді заробітної плати;

• і виплати за ЦПД за виконані роботи (надані послуги). Але тільки якщо такий договір укладений із звичайною фізичною особою або з ФОП, у якого виконувані ним роботи (послуги, що надаються) не відповідають видам діяльності, зазначеним в ЄДР (п.п. 1 п. 1 розд. II Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Проте це ще не означає, що і перші, і другі слід підсумовувати при порівнянні з МЗП у цілях нарахування ЄСВ.

Річ у тому, що застосування ЄСВ-правила має свої особливості**. Так, воно застосовується:

** Про них ми детально розповідали в циклі статей, присвячених мінімальному ЄСВ-внеску // «ОП», 2019, № 20, 21 і 22.

• до зарплати (доходів), нарахованої тільки за основним місцем роботи;

• у разі якщо найманий працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця;

• якщо працівник працював неповний місяць або не працював весь місяць із таких поважних причин, як хвороба, вагітність і пологи, відпустка тощо. Тобто якщо частина місяця йому оплачувалася виходячи із середньої зарплати.

А ось у місяцях прийняття на роботу і звільнення працівника вимоги про нарахування мінімального ЄСВ-внеску не застосовуються.

Виняток — якщо в місяцях прийняття на роботу і звільнення з неї працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацював усі робочі дні звітного місяця, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності згідно із законодавством (п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 449).

ЦПД — виплата не пов’язана з трудовими відносинами, тому підсумовувати винагороду за таким договором із сумою зарплати працівниці не треба.

Для застосування ЄСВ-правила слід враховувати тільки зарплату, нараховану жінці за умовами трудового договору.

Ситуація ускладнюється тим, що працівниця уклала трудовий договір (прийнята на роботу) тільки в середині місяця. У цьому випадку вимога про нарахування мінімального ЄСВ-внеску взагалі не застосовується. Тому базою для нарахування ЄСВ буде фактична сума зарплати.