Теми статей
Обрати теми

Карантинні нюанси кадрової роботи: відкликання з відпустки та медогляд водіїв

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Чи можна відкликати з відпустки без збереження заробітної плати на період карантину за угодою сторін працівників для виробництва на 1 день?

Законом про відпустки встановлені державні гарантії щодо права на відпустки, визначені умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Щодо можливості відкликання працівника, в умовах, окреслених запитанням, Законом про відпустки передбачено можливість відкликання працівника лише з щорічної відпустки. Так, відповідно до частини другої ст. 12 Закону відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої статті 12 Закону про відпустки та в інших випадках, передбачених законодавством. Тож не можна відкликати з відпустки за бажанням роботодавця, наприклад, для підготовки звітів. А якщо працівник відмовився переривати свій відпочинок, то його відмову не вважають порушенням трудового законодавства і роботодавець не може притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки. Отже, відкликання працівника, навіть за його згодою, з інших видів відпусток (крім щорічної), у тому числі й відпустки без збереження заробітної плати, не передбачено.

Працівник-водій має пройти періодичний медогляд. Але зараз, під час карантину, працівник не виявляє бажання йти до лікарні. Які мають бути дії кадровика в такому випадку?

В умовах державного карантину роботодавець має вжити всіх заходів, щоб умови праці на робочих місцях не містили загрозу інфікування COVID-19, інакше роботи не мають проводитись взагалі або за можливості проводитися дистанційно. З дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг і строків надання цих послуг, визначених законом.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX (далі — Закон № 530) від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Таким чином, вимоги Закону № 530 надають правові підстави щодо перенесення строку проходження працівниками медичного огляду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі