Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь кандидата педагогічних наук

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як встановити відповідність наукового ступеня кандидата педагогічних наук вчителю англійської мови, якщо захищено дисертацію за спеціальністю «Теорія та методика навчання (російська мова)», та здійснювати доплати за цей науковий ступінь і надбавку за почесне звання «Заслужений вчитель України»?

Підпунктом 3 «г» п. 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 передбачено встановлення доплат працівникам за науковий ступінь кандидата наук у граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Передбачено також, що зазначені доплати встановлюються працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем.

Важливо!

Відповідність наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником закладу.

Аналогічна норма передбачена також п.п. 3 «г» п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

При цьому слід зазначити, що ані зазначеною постановою Кабінету Міністрів України, ані цим наказом Міністерства освіти і науки України не встановлено умови щодо відповідності спеціальності, з якої захищено дисертацію, професійній діяльності.

При встановленні відповідності наукового ступеня в галузі педагогічних наук профілю педагогічної роботи доцільно дотримуватися посад, зазначених у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963. Цим Переліком передбачено посади вчителів усіх спеціальностей. Про можливість та правомірність встановлення відповідності профілю діяльності педагогічного працівника присудженому науковому ступеню і, як наслідок, встановлення відповідної доплати говорить той факт, що пп. 3.23 та 4.7 Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930, передбачені певні переваги щодо атестації педагогічних працівників, в тому числі з науковими ступенями. Ті, кому в міжатестаційний період присуджено наукові ступені, атестуються без попереднього проходження підвищення кваліфікації.

Присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється таким педагогічним працівникам без дотримання вимог щодо їх послідовності. Також у Додатку, яким затверджено форму атестаційного листа, передбачено графу щодо наявності у педагогічних працівників наукового ступеня.

Згідно з п. 6.3.27 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (далі — Угода) сторони Угоди рекомендують керівникам закладів освіти забезпечити встановлення доплати працівникам, які мають наукові ступені та вчені звання, в максимальному розмірі.

Відповідно до п. 1.4 Угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів.

Тому випливає висновок, що науковий ступінь кандидата педагогічних наук повністю збігається з педагогічною діяльністю на посаді вчителя, незалежно від предмета, що ним викладається, та спеціальності, з якої захищено дисертацію, що передбачає встановлення доплати у розмірі 15 % ставки заробітної плати.

Згідно з п.п. 2 «б» п. 4 наказу № 557 працівникам, які мають почесні звання України «Заслужений» встановлюється надбавка у розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Надбавка за почесне звання встановлюється у разі, коли діяльність працівника за профілем збігається з наявним почесним званням. Відповідність почесного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначається керівником навчального закладу.

Відповідно до Указу Президента України «Про почесні звання України» від 29.06.2001 р. № 476/2001 почесне звання «Заслужений вчитель України» присвоюється вчителям, викладачам та іншим педагогічним працівникам навчальних закладів системи загальної середньої освіти всіх типів за досягнення значних успіхів у навчанні і вихованні учнівської та студентської молоді.

Тож безперечно робота вчителя загальноосвітнього навчального закладу за профілем збігається з почесним званням «Заслужений вчитель України».

Відповідно до спільного роз’яснення Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 14.02.2006 р. № 1/9-102 та № 02-5/68 доплати, передбачені пп. 2 «б», 2 «в», 2 «г» та 3 «в», 3 «г» п. 4 наказу Міносвіти № 557 встановлюються залежно від тижневого (річного) навантаження чи обсягу виконуваної роботи.

Увага!

Вчителеві, який має почесне звання «Заслужений вчитель України» та науковий ступінь кандидата педагогічних наук, має провадитися надбавка за це почесне звання у розмірі 20 % та доплата у розмірі 15 % ставки заробітної плати пропорційно тижневому навантаженню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі