Теми статей
Обрати теми

Щодо видачі листка непрацездатності застрахованим особам за причиною непрацездатності «ізоляція від СОVID-19»

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 13.05.2020 р. № 03.4-26/13138/2-20*

* Див. також «Лікарняний лист при ізоляції від COVID-19» цього номера.

На виконання Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-ІХ, яким внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 (далі — Закон України № 1105), що передбачає допомогу на період тимчасової непрацездатності застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, Міністерство охорони здоров’я України підготувало та затвердило наказ від 27.04.2020 р № 963 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 квітня 2020 року за № 391/34674.

Зазначеним наказом врегульовано норму видачі листка непрацездатності застрахованим особам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19).

Особам, які перебувають на самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях), у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», крім хворих осіб, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

З метою недопущення порушення права застрахованих осіб на своєчасне отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за період їх перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), доручаємо довести до відома підпорядкованим закладам охорони здоров’я про зазначення власноруч лікуючими лікарями в бланках листка непрацездатності «ізоляція від СОVID-19 —11» як причину непрацездатності для такої категорії застрахованих осіб.

Додатково повідомляємо, що перелік осіб, які потребують самоізоляції чи обсервації, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2», відповідно до якої встановлено строк самоізоляції чи обсервації 14 днів.

Просимо визначити відповідальну особу на рівні заступника керівника структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій з метою посилення контролю видачі лікуючими лікарями закладів охорони здоров’я листків непрацездатності відповідно до вищезазначених актів законодавства з дотриманням встановлених термінів тривалості тимчасової непрацездатності та обов’язковим позначенням причини непрацездатності в бланках листків непрацездатності «ізоляція від СОVID-19 — 11» та заміни довідок, які були видані вказаним особам попередньо, на листки непрацездатності із відповідним зазначенням причини тимчасової непрацездатності.

Перший заступник Міністра О. Теряєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі