Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителя за заміну уроків

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як здійснюється оплата праці вчителя за заміну уроків, яка триває із січня 2020 року дотепер, зокрема й під час карантину?

Постановою КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211 заборонено відвідування закладів освіти її здобувачами. Пунктом 10 цієї постанови рекомендовано центральним і місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, установам, організаціям на час дії карантину забезпечити позмінну роботу працівників та/або за можливості віддалену роботу в режимі реального часу через Інтернет.

У листі МОН від 31.03.2020 р. № 1/9-182 зазначається, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року і закінчується не пізніше 1 липня.

При цьому форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого відповідним навчальним планом.

В умовах карантину та після його завершення педпрацівники мають вжити заходів щодо додержання вимог державних стандартів загальної середньої освіти та засвоєння учнями змісту кожного навчального предмета (інтегрованого курсу). Навчальний матеріал може бути освоєний з використанням технологій дистанційного навчання під час карантину. Тобто робота вчителів на умовах віддаленого доступу під час оголошеного карантину є правомірною і підлягає оплаті згідно з чинним законодавством.

Відповідно до п. 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), погодинна оплата для учителів допускається лише при оплаті їх праці за проведені години заміщення тимчасово відсутніх у зв’язку із хворобою або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці вчителів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педнавантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією.

Місячна зарплата педпрацівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (п. 68 Інструкції № 102). Тож зважаючи на те, що вчитель замінює тимчасово відсутнього колегу із січня 2020 року донині, включаючи й період карантину, тобто більше двох місяців, оплата його праці має провадитись за тарифікацією.

Заробіток, обчислений з погодинного розрахунку протягом перших двох місяців заміни, а саме із січня до березня 2020 року, має бути перерахований на умовах тарифікації відповідно до п. 68 Інструкції № 102 з подальшою оплатою праці за проведення уроків за час відсутності іншого вчителя за тижневим навантаженням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі