Теми статей
Обрати теми

Як має атестуватися педагогічний працівник-сумісник

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як має атестуватися педагогічний працівник закладу загальної середньої освіти, обіймаючи посади практичного психолога та соціального педагога на 0,5 посади за кожною з них?

Відповідно до п. 2 ст. 50 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII педагогічний працівник проходить чергову атестацію не рідше одного разу на п’ять років, крім випадків, передбачених законодавством. Згідно з п. 3 цієї статті за результатами атестації визначається відповідність педагогічного працівника обійманій посаді, присвоюються або підтверджуються кваліфікаційні категорії, присвоюються педагогічні звання. Пунктом 5 цієї статті передбачено, що положення про атестацію педагогічних працівників затверджує центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Відповідно до п. 1.2 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення), атестація педпрацівників — це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педпрацівника обійманій посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання.

Пунктами 1.5 та 1.8 Типового положення установлено, що атестація педагогічних працівників навчальних та інших закладів є обов’язковою, а умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації.

Згідно з п. 1.9 Типового положення позачергова атестація з метою підвищення кваліфікаційної категорії (тарифного розряду) педагогічного працівника провадиться за його заявою.

Відповідно до п. 3.23 Типового положення педагогічні працівники, які працюють у навчальних закладах за сумісництвом або на умовах строкового трудового договору, атестуються на загальних підставах.

При суміщенні працівниками педагогічних посад в одному навчальному закладі їх атестація здійснюється за кожною з обійманих посад.

Згідно з п. 3.27 Типового положення за педагогічними працівниками, які переходять на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії та педагогічні звання до наступної атестації.

Тож оскільки працівник обіймає в закладі загальної середньої освіти дві посади, а саме практичного психолога та соціального педагога, та відсутній факт переходу з однієї посади на іншу, то відповідно до зазначених вище вимог має атестуватися за кожною з цих посад, зокрема за однією з них — на умовах позачергової атестації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі